За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

 

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото "Make Карнавал, Not War". В близо двучасовото шествие се включиха над 2000 души облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство. С пъстрите си костюми и изящни движения  особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу. Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

 

В тазгодишният карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот. Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.  

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

Снимки от събитието може да разгледате  в галерията на фейсбук страницата на Карнавал Габрово 

30 – ти издание на церемонията „Дарования и постижения“ и нови 160 имена с таланти вписани в нея
17 май 2024
Начало на кампанията "Зелено Габрово"
21 май 2024