След повече от 20 години прекъсване на стадион „Христо Смирненски“ в Габрово отново се проведе състезание по кастинг за деца - първи кръг от държавния спортен календар. Участие взеха деца от три спортни клуба – Габрово, Българене и Николаево, състезавайки се в три дисциплини - Аренберг, Скиш и Далечина.

Заместник-кметът арх. Николай Меразчиев откри турнира и пожела на участниците много спортен хъс и още повече успехи и завоювани титли. „Жалко е, че е имало толкова дълга пауза за Вашия спорт, но е прекрасно, че са се намерили хора, които да го възродят и отново да запалят искрата към него най-вече към децата“ – каза още арх. Меразчиев.

В Габрово за турнира беше и председателят на секцията по кастинг спорт към БФРС Емил Великов, който подчерта, че състезанието, освен надпревара трябва да бъде и празник за всички и допълни още, че за да се уцели целта са необходими упоритост и много тренировки, но най-вече желание и силна мотивация. „Започнахме от нулата, а сме на европейско ниво. След две години с тези деца ние ще имаме шампиони, а с подкрепата на местната власт, в лицето на кметовете по места, и треньорите, които са истински звездни имена в кастинга, ще имаме още повече успехи“ – категоричен е Емил Великов, който обяви, че има покана Световното първенство за юноши през 2026 да бъде в Русе.

Състезателите демонстрираха много добри умения, спортсменство и увереност. Класирането в състезанието е както следва в категориите:

 

 

1 място Катерина Кирякова от Габрово

2 място Михаела Иванова от Николово

3 място Симона Асенова от Българене

Момчета

1 място Богдан Ганев от Габрово

2 място Мартин Момчилов от Николово

3 място Радостин Великов от Николово

Кастингът е  вид спорт, който показва майсторско хвърляне на въдица за демонстрация на риболовна техника. Състезанията по кастинг спорт в България са преустановени през 2002 г.  През 2023 година у нас се провежда отново първият национален шампионат по кастинг спорт.  В страната има реално действащи четири клуба, общо шест са лицензираните треньори. Клубът в Габрово е възстановен също през миналата година, благодарение на габровеца Симеон Драшков, треньор и на националния отбор по кастинг по настоящем.

Само преди месец детският национален тим на страната ни участва в турнира за Световната купа във Виченца, Италия, където мериха сили с по-големите състезатели до 18 години и демонстрираха много добро ниво.

Българският тим беше съставен от две момичета и четири момчета: Илина Александрова, Михаела Иванова, Богдан Ганев, Мартин Момчилов, Радостин Великов и Венцислав Янков, всички на възраст между 10 и 14 години.

България има стари традиции и слава в кастинг спорта, а на базата на Националния спортен ловно-рибарски комплекс „Звездица” на брега на Варненското езеро през 1976 г. е проведено и световно първенство. В него участват състезатели от 15 страни. На „муха скиш” при мъжете световен шампион става Йордан Захариев след бараж срещу още 12 състезатели. На „тежест далечина 7.5 г” българската състезателка Росица Златанова печели златото. Тя става първа и в дамския петобой, където отборно България (Росица Златанова, Дора Димова) завършва на второ място след представителките на ФРГ. Показателно е, че още тогава през 1976 г. спортната преса у нас поставя Росица Златанова до най-известните ни състезателки в другите индивидуални спортове – гимнастичката Мария Гигова и лекоатлетките Йорданка Благоева, Светла Златева и Иванка Христова.

 

Боженци подгрява за карнавала с ателие за маски
10 май 2024
Вижте къде се въвеждат ограничения в движението в дните на Карнавала
13 май 2024