От 14 до 17 март XI-то издание на Магична среща „Златна котка“ за пореден път ще властва в столицата на хумора, сатирата и магията – Габрово. А 16 март е датата, която ще бъде вписана като паметен ден в историята на българското илюзионно изкуство.

Най-големият фестивал в Източна Европа, към който смело можем да включим и Централна Европа, ще събере на едно място световни имена в магичното изкуство. Със сигурност най-взривоопасната част на събитието ще бъде гала вечерта на 16 март, която обещава да е незабравима, а дните преди това ще са изпълнени с много магични предизвикателства, състезание, лекции, мастър класове и нови знания. Нивото на фестивала е изключително високо, което естествено води до признания като това на Световната федерация на магичните общества на FISA. „От тази година състезанието е сертифицирано по стандартите на FISA, а това означава, че всички фокусниц, които дойдат тук,  ще получат такива оценки в състезанието, които ще им бъдат валидни за класиране в европейско и световно първенство.“ – пояснява Дани Белев, президент на „Куик Хендс Проджект“ и създател на „Златната котка“. Гостите, които пристигат за фестивала свидетелстват за това, че Габрово е на картата на световната магия – сред тях са Президентът на световната организация Андрея Байони, Вицепрезидентът на европейската организация  Хавиер Тапиас от Испания, Президентът на френската асоциация на магьосниците, която е една от най-големите в света Серж Один, най-големият телевизионен продуцент на магични предавания в Италия Валтер Ролфо, човекът който продуцира Световното и Европейското първенства, които предстоят 2024 и 2025 година –и още много големи имена, които публиката ще може да види на гала спектакъла.

                                            

Снимка архив Десето юбилейно издание на Магична среща "Златна котка" 2023 

Двама велики френски магьосника също ще бъдат част от магичния фестивал  - това са Дейвид Стоун и Ян Фриш. Сам по себе си този факт показва, че изживяването ще бъде невероятно. А мястото на провеждане на топ вечерта - спортната зала на Габрово ще бъде неузнаваема. Съвършено преобразена, тя няма да прилича на себе си – няколко хиляди души ще присъстват на магично събитие, което ще ги пренесе в един друг свят. Единственото празно пространство също ще бъде усвоено – с въздушни номера и летящи хора…във вечерта ще се включат и световните шампиони по пол денс. Зрителите ще се насладят на богат и разнообразен спектакъл, който да накара всички да се почувстват като в… Мулен руж – уверяват организаторите, които подчертават още, че в залата ще бъде горещо не само от номерата, а и ще има отопление.

Екипът, който работи за реализирането на събитието в пиковите моменти достига около 60 човека, влага изключително много енергия, не пести сили и средства и се старае всяка година да надгражда постигнатото. Магична среща „Златна котка“ е още едно доказателство как габровската общност за поредна година може да работи заедно за позитивни каузи.  – казва нейният инициатор Дани Белев с благодарност за подкрепата към Община Габрово, представителите на бизнеса и физически лица.

Таня Христова предлага ново решение на казуса с Централния пазар в Габрово
12 март 2024
100 години Карнавал - с награда от областния управител за културно събитие
13 март 2024