Кметът на Габрово Таня Христова, представи пред Камарата на строителите в България инвестиционната програма на Община Габрово с акцент върху по-важни обекти, които предстои да бъдат изпълнявани. Срещата, в която участваха и екипът заместник-кметове по строителство и архитектура, главен архитект, експерти в сферата, е по инициатива на Областното представителство на Камарата.  

Целта на този тип срещи е строителните фирми в аванс да се запознаят с визията за развитие на общината и с възможностите за инвестиции, както и да обсъдят предизвикателствата пред строителния бранш в региона.

„Радвам се, че срещата се провежда след като Габрово вече има приет бюджет, за да може да споделим конкретните планове за нашата община за тази година, но и за следващите, защото те обхващат много повече от 12 месеца.“ – каза Таня Христова и подчерта, че всичко, което е планирано да се случва в Габрово отразява стремежа устойчивото развитие на града да продължи.

Пред участниците в срещата бяха представени ключови за града обекти и инвестиции, свързани с подобряване на транспортната свързаност, благоустрояване на улици и прилежащи пространства, изграждане на велоалеи, ново улично енергоефективно осветление, с нови възможности за отдих и различни преживявания чрез благоустрояване на парк „Баждар“, със създаване на Център Кристо и Жан-Клод, проектиране и изграждане на довеждащи водопроводи до групи населени места на общината и др.

Беше подчертано, че като част от мисията за стоте климатично-неутрални градове, Габрово насочва усилия към стратегическите приоритети за намаляване на въглеродния отпечатък и постигане на климатична неутралност до 2030 г. Предвижда се въвеждане на мерки за енергийна ефективност в публични сгради като сградата на музея на хумора и сатирата, на общинската администрация, на спортната зала и др.

„По отношение на енергийната ефективност на многофамилните сгради, 84 бяха проектните предложения, които Община Габрово подаде по първата покана за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост и забележете само 8 от тях са в „златния“ списъка с одобрените.“ – подчерта Таня Христова и изрази надежда, че породилото се обществено недоволство и „натиск“, както и усилията на ЕкоЕнергия, които обединиха кметове на различни общини в една обща декларация, ще се превърне в нещо, което ще ангажира държавата в една активна и отговорна жилищна политика.

По време на срещата бяха обсъдени още конкретни проблеми и трудности, пред които е изправен строителният бранш в т.ч. и липсата на кадри, поставен беше акцент и върху публично-частното партньорство.

В срещата участваха областният управител Мария Башева, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, инж. Виктор Шарков, председател на Националния клуб на строителите ветерани, главният редактор на в. Строител Рени Николова и представители на фирми-членове на КСБ.

На 28 февруари заповядайте на среща разговор с историците - проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов
21 февруари 2024
Габрово и региона бяха представени на пролетното туристическо изложение в Румъния
21 февруари 2024