МБАЛ "Д-р Тота Векова" и филиалът на Медицински университет - Варна във Велико Търново ще си партнират с габровски училища, за да дадат възможност на младите хора в града да се запознаят и да евентуално да изберат професията на медицинската сестра и акушерката.

Това беше договорено на среща при кмета на Габрово, проведена с участието на областния управител и ръководствата на три от гимназиите в града.

По време на разговорите стана ясно, че с подкрепата на областната болница и местни училища предстоят срещи за младите хора в града и техните родители, на които ще бъдат представени и популяризирани двете професии, възможностите за бъдеща реализация и гарантирано работно място. Подчертано бе, че студентите от Габрово ще имат възможността в четвъртата година – на преддипломния стаж да работят в областната болница, която е база за обучение на специалисти по здравни грижи.

Изпълнителният директор на МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов поясни, че партньорски отношения вече се развиват с Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Медицински университет - Плевен, Филиала във Велико Търново. Той изказа своята благодарност към Община Габрово, в чийто проект за бюджет за 2024 година са заложени средства за изплащане на месечни стипендии за трима студенти, обучаващи се за медицински сестри.

Областната болница ще поема разходите за семестриалните такси на студентите по специалност здравни грижи и акушерка във всички медицински университети, като предлага и назначаването им като здравни асистенти до завършване на образованието.

 

Повече по темата чуйте в "Часът на Габрово" по Бумернаг FM

Трио "Тенорите" представят в Габрово концерт – спектакъл „ВЪЗРОЖДЕНИЕ“
12 февруари 2024
Арогантно вандалско посегателство срещу автобус на Общински пътнически транспорт - Габрово
12 февруари 2024