На 30 януари 2024 г. Художествена галерия „Христо Цокев“ представи пред публиката на Прага, Чехия най-новият си проект - „Изкуство от центъра 2024”. Изложбата се реализира по покана на директора на Българският културен институт в чешката столица – Володя Гоцев. Цялостното финансиране на дейностите по проекта е по програма МОБИЛНОСТ И РАЗВИТИЕ – СЕСИЯ 3  на Национален   фонд „Култура“. Това е динамичен проект, който представя произведения на активни участници от локалната сцена на Габрово пред международната публика. Заглавието на проекта е повлияно от местоположението на града, а именно - в географския център на България и е продължение на стартиралият през 2014 г. – „Изкуство от центъра“, който гостува на българските културни институти в Будапеща, Прага и Варшава, галерии в Румъния и разбира се във водещи български галерии.  

В настоящия проект е отделено приоритетно място на млади габровски художници. Тяхната съвременна визия за изкуството е в крак със световните тенденции и е следствие на задълбочената професионална подготовка и интереси на всеки един. Съпоставката със световния контекст, който предлага Стария континент е важен елемент при подбора на артистичната група. За участие са поканени 12 габровски артиста - Галина Динева, Деян Боев, Димитър Иванов, Добрин Атанасов, Евгени Недев, Ива Съйкова, Павел Църов, Пепа Църова, Радоил Серафимов, Роберто Йонков, Рой Плейстоу, Христина Дренска – Тита, които представят своите творчески експерименти, провокирани от настоящия проект.

В експозицията, голям интерес представлява експериментирането с разнообразни материали, преимуществено с природен произход (дърво, вълна, ръчно изработена хартия и т.н.), също така ясно си личи обръщането на творците към основопалагащите философски категории: формата и съдържанието на изкуството. Чрез изследването на природните състояния, техните спонтанност и закономерности, художниците се стремят към доближаване до универсалността на изказа. В същото време успяват да запазят определена недоизказаност, оставяйки място за диалог със зрителя, от една страна, и за да не изпаднат в излишна претенциозност - от друга. Представените творби на 12-те габровски артисти дават една чудесна възможност на публиката да се запознае със съвременното българско изобразително изкуство: неговите експресивност, ироничност и аналитизъм, връзката с класическите традиции и отвореност към експериментиране с техники и материали, преосмисляне на природните начала и съвременната технологичност. По този начин, младото поколение на българските художници вписва себе си в общоевропейския художествен контекст.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Габрово трупа капацитет за енергийните общности
6 февруари 2024
„Съвременна резба и скулптура в дърво“ от 9 феруари в Габрово
8 февруари 2024