Снимка: Photoplace.Club © НЧ „Будителите 2017“ 

Готов е списъкът с номинираните културни събития на Габрово, белязали отминалата 2023 година и докоснали сърцата на зрителите. Предложенията са част от ежегодния конкурс „Събитие на годината в областта на културата“, организиран за десети пореден път от Народно читалище „Будителите 2017“ – Габрово.

Ето кои са най-стойностните събития (по реда на постъпване) според публиката, която имаше възможност да ги отличи на хартия или онлайн:

  1. Външна експозиция и мобилна изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“ на Националния музей на образованието.
  2. Благотворителен концерт „В подкрепа на Серафим да върви отново нормално“, организиран от приятели и колеги – с участието на десет художествени колектива и индивидуални изпълнители. Сценарист, драматург и водещ на концерта – Миглена Въгленова. Организатори на кампанията „В подкрепа на Серафим да върви отново нормално“: Ивелина Иванова, Тодор Попов и Ивайло Захариев.
  3. „Театър24“ – двадесет и четири часов театрален маратон – организатори „Малка театрална компания“ и ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.
  4. Авто-мото-вело – Габрово „Неразумно не е смело“ – събитие за безопасност на пътя от Младежки център – Габрово.
  5. Гала вечерта на десетия магичен фестивал „Златна котка“ – организатор „Куик Хендс Проджект“.
  6. Рождественски концерт в храм „Св. св. Дамаскин и Онуфрий габровски“ – с участието на Детски камерен хор при „Ротари клуб“ – Габрово, деца от детски градини и училища и Мъжки хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Габрово – организатори „Ротари клуб“ – Габрово, Община Габрово и Габровско архиерейско наместничество.
  7. „Рисуваме женската сила и смелост“ по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените – събитие от Младежки център – Габрово.
  8. „От Барока до 21 век“ – концерт на млади габровски инструменталисти – част от фестивала „Дни на камерната музика“ – Габрово.
  9. Изложба „Ерата на мемето“ в Музей „Дом на хумора и сатирата“.
  10. „Нови тъкачи за Габрово“ – събитие (мостра) на артистите Росина Пенчева (Capturing Creativity) и Васил Хаджигрудев.
  11. „ФестивалНо в квартала“ – поредица от събития на Община Габрово, „Куик Хендс Проджект“, Фондация „От БГ“, НЧ „Будителите 2017“, Музей „Дом на хумора и сатирата“.
  12. Коледен концерт на Габровски камерен оркестър, посветен на 80-годишнината на Асен Йосифов – солисти са най-изтъкнатите негови ученици цигуларите Христофор Михайлов, Деворина Гамалова, Пламен Вълков, Йосиф Йосифов и виолиста Ивайло Ангелов.

Всеки, желаещ да гласува за своя фаворит, ще може да го направи еднократно от един профил чрез следния онлайн формуляр: https://forms.gle/AzTapHZP3yEfGGG66

За тези, които предпочитат да гласуват на хартия, са поставени кутии в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ и на касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Възможно е и гласуване по електронна поща на: buditelite@mail.bg и buditelite@buditelite.bg, както и във фейсбук на страницата Народно читалище „Будителите 2017“ или на страницата „Клуб на будителите“ – Габрово.

Крайният срок за гласуване е до 25 февруари 2024 г. Вотът на публиката и оценките на журито ще определят културното събитие на 2023 година. То ще бъде обявено на официална церемония, която ще се проведе на 12 март 2024 г. от 18:00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

За пръв път областният управител на Габрово ще отличи културни инициативи на общините от областта. Събитието е реверанс към всички творци, меценати, ценители и публика. Специално участие ще вземе артистичното трио Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров – Никеца.

Награди от вендинг системата – месец февруари
1 февруари 2024
„Годината на Дракона“ идва на 2 февруари в ДХС
1 февруари 2024