Основно училище „Неофит Рилски“ кандидатства пред Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане на физкултурен салон. Проектът се внася за втори път, след като през март миналата година Община Габрово подаде заявление по друга национална програма, но процедурата беше прекратена.

Разработката предвижда в задния двор на училището да бъде построена сграда с разгъната застроена площ от 646 квадратни метра. Тя ще има два корпуса – спортна зала и битова част. За обекта са заложени две съблекални, санитарни помещения, баня, стая за преподавател, склад за инвентар и обзавеждане.

Включени са мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, алуминиева дограма, енергоспестяващо осветление, както и необходимите вътрешни и външни инсталации. Ако проектът бъде одобрен, салонът ще разполага с игрища за баскетбол и волейбол и съответното спортно оборудване.

Училище „Неофит Рилски“ е основано през 1927 г., сега там се обучават 493 ученици в 19 паралелки. То е единственото основно учебно заведение в Габрово, което няма физкултурен салон. За часовете по физическо се ползва залата за културни прояви.

Исканите средства от МОН са в размер на 1 412 712 лева по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. Оценката на заявленията е на конкурентен принцип.

Ритуал по потапянето на богоявленския кръст в Габрово на Йордановден
3 януари 2024
Финално събитие по проект „Грижа в дома в община Габрово“
5 януари 2024