Днес в Министерството на културата кметът на община Габрово Таня Христова подписа договора за целево финансиране на ремонт на покрива в бившето Помощно училище „Николай Палаузов“. Обектът е паметник на културата и се намира в квартал „Шести участък“.

Отпуснати са 179 341 лева за аварийни консервационно-реставрационни дейности на сградата, която се нуждае от спешна реконструкция и укрепване. Подкрепата се осъществява по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“.

Основната задача на аварийния ремонт е да се отстранят течовете от покрива. Заради влагата таванът е с множество пропадания, липсва хидроизолация, водата е деформирала подовото дюшеме и е увредила фасадата. С предвидените възстановителни работи ще се подобри състоянието на конструкцията и ще се предотвратят бъдещи щети.

От 2021 г. сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на Народно читалище „Будителите 2017“, а сега там репетира и оркестър „Габрово“ заради ремонтите в Дома на културата. Срокът за изпълнение на дейностите е 15 октомври 2024 г.

Наградата за най-креативен отбор в „На върха на пламъка“ грабнаха десетокласникът Владислав Тодоров и кметът на Габрово Таня Христова
18 декември 2023
БЕЗПЛАТНА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА БИБЛИОТЕЧНИ УСЛУГИ В РБ „АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ”
19 декември 2023