15 габровци на възраст между 41 и 81 години се възползваха от безплатен урологичен преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Консултациите се проведоха на 10 ноември 2023 г. от уролозите д-р Георги Атанасов и д-р Стилиян Ибовски.

„Няма случаи, които да налагат спешно оперативно лечение. Най-честите проблеми бяха увеличена простата и бъбречно-каменна болест.“ Това обясни д-р Ибовски и допълни, че на всички диагностицирани пациенти е предписана терапия според нуждите им.

Ракът на простатата е сред най-разпространените онкологични заболявания в Европа и у нас. „Среща се предимно при мъже над 60-годишна възраст. През първата година протича безсимптомно. Заболяването е лечимо, но е важно да бъде открито навреме, което е възможно със съвременна апаратура, с каквато разполага нашата болница“, коментира д-р Георги Атанасов – началник на отделението по урология.

И тъй като начинът на живот влияе на отделителната система, специалистите препоръчват редовно да се пие достатъчно вода, здравословно хранене, физическа активност, повече време за почивка и сън, както и намаляване на стреса.

Безплатните профилактични прегледи в областната болница се проведоха в рамките на кампанията „Мовембър-2023“ – месец на мъжкото здраве. Партньор на световната инициатива в България е Фондация „Утре“, а на местно ниво – Община Габрово.

​​​​​​​"MAKE КАРНАВАЛ, NOT WAR" - мотото на Карнавал 2024
11 ноември 2023
СЪОБЩЕНИЕ
13 ноември 2023