Община Габрово се присъединява като партньор на Фондация „Утре“, която от днес стартира кампанията „Мовембър-2023“, посветена на мъжкото здраве.

„Мовембър“ е световно движение, което се фокусира върху здравословните проблеми при мъжете. То акцентира на нуждата от профилактични прегледи срещу онкологичните заболявания на простатата и тестисите, както и за важността на психическото здраве.

Името Movember е игра на думи на английски, съставено от първата сричка на думата „мустаци“ (Moustache) в комбинация с думата „ноември“ (November). Създателите на кампанията посвещават ноември на мъжкото здраве, като през целия месец се организират различни благотворителни събития. Символ на това течение е мустакът, затова в знак на солидарност мъжете, последователи на инициативата, си пускат мустак.

Благодарение на подкрепата на габровската многопрофилна болница „Д-р Тота Венкова“ жителите на града ще могат да се възползват от безплатни профилактични прегледи при уролог.

Консултациите със специалистите д-р Георги Атанасов и д-р Стилиян Ибовски ще се проведат на 10 ноември 2023 г. (петък) от 09:00 до 12:00 часа в отделението по урология на адрес ул. „Д-р Илиев – Детския“ № 1.

Всички желаещи мъже е необходимо да се запишат предварително на телефон 066 899 641 от 09:00 до 12:00 часа в дните понеделник, сряда и петък – до изчерпване на местата.

Простатният карцином е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете в Европа и у нас. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). В началната си фаза простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит навреме, посочват специалистите.

Повече за кампанията и важни съвети по темата можете да научите от предаването „Часът на Габрово“ по радио „Бумеранг ФМ“ с участието на д-р Георги Атанасов – началник на отделението по урология в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово:

Специални цени на билетите в Габровския театър по случай Деня на народните будители
31 октомври 2023
Слово на заместник-кмета Невена Минева по повод Деня на народните будители
1 ноември 2023