Ваше духовенство,

Уважаеми гости,

Скъпи деца и младежи,

Уважаеми габровци,

 

Днес отдаваме почит на онези наши първи книжовници, учители, издатели, творци, откриватели, които с вяра и сърце, с отдаденост и любов осветиха пътя ни към пробуждането. Наричаме ги будители, защото неуморно, ден след ден, изграждаха усещането ни за общност, научиха ни да помним и почитаме, да отстояваме себе си, да търсим и намираме решения за по-добър живот.   

Едва ли има по-подходящо място от пространството пред Национална Априловска гимназия, където да отдадем своята почит пред делото им. Огледайте се! Вижте погледа на благодетеля Васил Априлов, вперен в нас с присъщата му строгост и очаквания. Погледнете прекрасната сграда вдясно и величествения Емануил Манолов, основоположник на българското професионално композиторско творчество. Зад вас е бюст паметникът на д-р Петър Цончев - български лекар, писател и известен краевед на Габровския регион, изтъкнат общественик и щедър дарител. И това е само една малка част от историята ни, от личностите, които ни вдъхновяват до днес, от тяхното дело, което ще пазим и почитаме винаги.

Днес, отдаваме своето признание и към съвременните будители. Те са сред нас, влагат енергия и опит, знания и умения, и ни учат да даваме най-доброто, на което сме способни, да бъдем в помощ на другия, да се грижим с обич и себеотдаденост за онова, което е около нас. За да ги открием, обаче, трябва да имаме очи за тях -  да сме отворени към света, да сме активни, да се развиваме, но най-вече да пазим сърцата и душите си чисти! Те имат силата да ни вдъхновяват, да ни провокират да бъдем мислещи хора, а мисията им е да следват и предават завета на нашите предци - че няма по-голяма сила от знанието!

В Деня на народните будители почитаме българския дух, съхранил ни през вековете, нашите корени, които ни напомнят кои сме, нашите традиции, които ни отличават от всички останали. Днес е празник на стремежа да се развиваме и да вървим напред,  на устрема да знаем и да можем повече! 

Честит празник!

Община Габрово подкрепя кампанията за мъжко здраве „Мовембър“
1 ноември 2023
Мария Шандуркова получи Априловска награда за цялостно творчество
1 ноември 2023