Комбинираната почасова социално-здравна услуга „Грижа в дома“ е възможност за осигуряване на подкрепа на потребителите и задоволяване на индивидуалните им потребности, предоставяне на медико-социално обслужване, психологическа помощ и консултации с лекари в домашна среда.

За реализирането на проекта „Грижа в дома в община Габрово“ към края на месец септември са сключени договори с 62 лица – санитари, медицински сестри, рахабилитатори, кинезитерапевти, психолози, които се грижат за над 610 потребители в техните домове.

Потребителите на услугата „Грижа в дома“ са предимно възрастни и хора с увреждания от града и селата, затруднени или в невъзможност да се обслужват сами.

На част от участниците в проекта се предоставят и услуги като: закупуване на хранителни продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, закупуване на лекарства (със средства на потребителите), заверяване на документи при личен лекар, посредничество с РЗОК, Дирекция „Социално подпомагане“ и други институции, информация относно превенция и профилактика на здравето и социалнозначими заболявания, психологическа подкрепа и др.

От месец юли 2023 г. се предоставя и друг вид услуга, безплатна за участниците в проекта – посещение от лекар специалист в домовете на хората. Той ги консултира и информира за спазването на конкретни режими, насочване и превантивни мерки.

В рамките на проекта е обособен офис на ул. „Райчо Каролев“ № 2, чрез който се осигурява постоянна директна връзка през деня, което улеснява достъпа до услугите и своевременното им предоставяне.

През последните години все повече нараства интересът и нуждата на хората в неравностойно положение към подобни грижи в домовете. Мобилната интегрирана здравно-социална услуга допринася за промяна на живота на възрастните хора, тяхната реинтеграция и социализация в обществото.

Желаещите да ползват „Грижа в дома“ могат да кандидатстват на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, ет. 3, офиси № 31, 32, 35 и 39 (сградата на бившата стоматология), всеки работен ден от 09:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 17:00 ч. Документи се подават лично или чрез електронна поща patronajnagrija@gabrovo.bg. Телефон за връзка – 066 985 020.

Заявление за подкрепа по проекта (документ за изтегляне)

Проект № BG05SFPR002-2.001-0065 „Грижа в дома в община Габрово“, процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, приоритетна ос 2 „Социално включване и равни възможности“, Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+

12 500 лева за обогатяване на фондовете на РБ „Априлов – Палаузов”
27 Септември 2023
Обществените нагласи и личното послание на една майка към нетрезвите водачи
28 Септември 2023