Заместник-кметът Невена Минева и директорът на Националния музей на образованието Любка Тинчева представиха в Благоевград изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“, създадена с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура за 2023 година.  

Изложбата гостува в Благоевград в рамките на национална научна конференция "Отец Неофит Рилски - духовност, просвета, култура", която също е част от честванията по повод 230 години от рождението на йеромонаха, провеждащи се под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрполит Софийски.

"В Габрово – люлката на новобългарското светско образование, споменът за първоучителя Неофит Рилски е жив и светъл, и Община Габрово с радост прие поканата да бъде партньор на Югозападен университет "Неофит Рилски", Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, и да стане част от тези чествания. Ако посетите представителната зала на Националната Априловска гимназия в нашия град  точно до портрета на благодетеля Васил Априлов стои този на просветителя Неофит Рилски, защото Габрово помни и носи отговорност мисията му да бъде продължена от младите, с мисъл за общността и с първостепенната задача да работим за нови успехи и развитие в сферата на съвременното българско образование. Ако в това успеем, то завещаното от „патриарха на българските книжовници и педагози“, както го нарича Иречек, ще продължи да бъде живо и непреходно.", заяви в словото си заместник-кметът Невена Минева.

 

Копие на училищния звънец, използван от Неофит Рилски, Любка Тинчева, директор на Националния музей на образованието,  подари на проф. д-р Борислав Юруков - Ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски".

 

"Неофит Рилски е сред онези дейци на Българското възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост и безкомпромистност. Първостроител на новобългарското училище, негов теоритик и практик, Рилският йеромонах олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура.", каза Тинчева по време на представяне на изложбата.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, главният секретар на Светия синод на Българската православна църква - Негово преосвещенство епископ Герасим, Министърът на образованието и науката - проф. Галин Цоков, Неврокопският митрополит Серафим, Адрианопулският епископ Евлогий, кметът на Община Банско - Иван Кадев, игумените на Троянския и Бачковския манастир, протосингелът на Старозагорската митрополия, както и редица учени, уневиреситетски преподаватели и студенти.

 

Две нови соларни пейки в Габрово
5 октомври 2023
Община Габрово кандидатства пред МК за покрива на Палаузовото училище
6 октомври 2023