На 8 октомври 1873 г. в малкото габровско селце Цвятковци за първи път се чува гласа на Пенчо Иванов Семов. Едва ли тогава някой е предполагал, че той ще извърви пътя от селото до един от най-големите индустриалци и дарители за своето време, ще остави ярка следа в историята, ще се помни и ще вдъхновява с делата си и днес.

8 октомври 2023 г. Сто и петдесет години по-късно се отправяме заедно на едно пътуване през времето, за да надникнем в историята, сред десетки архивни документи – показвани и непоказани, снимки и спомени, обединени в изложба. Изложбата, посветена на годишнината от рождението на благотворителя и индустриалеца, на човека Пенчо Семов, е съвместно дело на Община Габрово, Интерактивен музей на индустрията Габрово, Държавен архив Габрово и Регионален исторически музей Габрово, и е структурирана около вдъхновяващите му думи: "Любов, труд, постоянство".

Откриването е в 11:30 ч. пред сградата на Интерактивен музей на индустрията Габрово.

АКЦЕНТИ НА ИЗЛОЖБАТА:

Любов - Семеен и личен живот. Разгледайте топлата, лична страна на Пенчо Семов. Открийте неговата дълбока любов към семейството и приятелите чрез снимки и спомени. Надникнете в моментите, които са формирали неговия характер и ценности.

Труд - Влезте в света на индустрията и финансите, които Пенчо Семов изгражда през своя живот. Изложбата представя документи и чертежи от ранните му предприемачески стъпки. Вижте еволюцията на неговите начинания, от първата малка фабрика до обширната индустриална империя.

Постоянство - Благотворителство и наследство. Открийте същността на духа на филантропа Пенчо Семов. Прочетете документи за неговите начинания - от различни дарения, до основаването на фондацията и неговото завещание. Научете как неговата ангажираност към благотворителността е оставила трайна следа в историята.

Гостуване на писателката Ивелина Радионова
3 октомври 2023
Предайте опасните отпадъци от домакинствата на 10 и 11 октомври
4 октомври 2023