Ден преди да отбележим Деня на независимостта, Габровската адвокатска колегия представи пред обществеността книгата „Историята на габровската адвокатура“. На събитието присъства председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, основателят и председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, областният управител Мария Башева, ръководители и представители на адвокатски колегии от страната, представители на културни институции и организации.

Кметът Таня Христова отправи поздрав към организаторите на събитието и подчерта, че е привилегия то да се проведе в Габрово и допълни: „Представянето на книгата, събрала историята на габровската адвокатура, е хубав повод да ви поздравява и да ви благодаря, защото от днес в нашите библиотеки вече има и едно издание, което ще обогати всичко, което се е случвало и ще се случва в Габрово и ще добави към архивната съкровищница и „Историята на габровската адвокатура“. Много харесвам думата „правник“, която по стар български стил приобщава всички, които се занимават с правни въпроси. Носи прекрасна символика и послание. Макар и днес вече да не се наричате така, изпълвайте всеки ден от вашето призвание с тази думичка, отстоявайте правото, борете се за правотата, и намирайте симбиоза между истината и правотата, бъдете свободни и независими.“

Книгата е първата, която описва историята на габровската адвокатура, а нейният автор е член на колегията - адвокат Николай Христов. За това свое дело и други заслуги адвокат Христов беше отличен с Почетен знак на колегията.

От историята, проследявайки аспекти на професията, ще научим още интересни и малко известни факти като този, че един от радетелите в църковната борба и основен двигател на борбата за изграждане на известната църква Свети Стефан в Цариград е габровецът Никола Сапунов, който е бил пълномощник на цариградските българи. Още един малко известен факт е, че първите българи – юристи университетски възпитаници са от рода Палаузови; или че първият българин – професор по право Владимир Палаузов е с габровски корени; първият преводач и издател на Наполеоновия кодекс на новобългарски език е габровецът адвокат Христо Арнаудов. В историята са описани предизвикателствата на времето, свързано с политическите промени в страната, както и кратки характеристики за повече от 200 габровски юристи, от които 191 адвокати или членове на колегията от нейното съществуване от Възраждането до днес.

Гостите на събитието имаха възможността да наблюдават кратък епизод от началото на адвокатската професия в Старо Габрово с участието на актьори от ДТ „Рачо Стоянов“. Автор на сценичния етюд е самият автор на „Историята на габровската адвокатура“.

Въвеждат се временни ограничения на движението в сутрешните часове на 21 септември
20 Септември 2023
Kукленият театър открива тази вечер новия театрален сезон с "Червената шапчица"
21 Септември 2023