Наградите „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г., от националния конкурс на Kmeta.bg, бяха връчени на тържествена церемония на 19 септември 2023 г.

Градоначалниците на Габрово - Таня Христова (голяма община), на Троян - Донка Михайлова (средна община) и на Стражица - Йордан Цонев (малка община) получиха призовете „Зелена община“.

Габрово за четвърти път става победител сред големите общини в екологичната категория на конкурса на „Кмет на годината“, организиран от Kmeta.bg. Наградата на кмета на Габрово получи зам.-кметът на града Мария Йозова.

За 11-а поредна година Kmeta.bg раздава отличията „Кмет на годината“, които се присъждат след онлайн гласуване, протекло на платформата Kmetnagodinata.bg от 1 до 14 септември, в което можеха да участват всички български граждани. Близо 140 000 души дадоха своя вот и избраха победителите, като в това издание кметовете можеха да бъдат оценявани за работата си през целия мандат от 2019 г. до 2023 г. Традиционно в година на избори за местна власт оценката на хората обхваща изтеклите 4 години.

В надпреварата участваха всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година беше направено за 4 общини -  Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишия период наравно с останалите.

Категориите в конкурса "Кмет на годината" за мандат 2019-2023 г. бяха: Кмет на годината ; Кмет на гражданите; Смарт сити; Зелена община; Градска среда; Туризъм и култура; Спорт и младежки политики. Победителите във всяка категория са трима - за малка, средна и голяма община, според населението в нея.

„Пожелавам си българските общини да са все по-модерни, зелени, дигитализирани и иновативни – защото такъв свят имаме пред нас. Ние трябва да въвеждаме тези модели в нашите градове, за да живеем на едно по-хубаво място”, каза в своето приветствие Боян Томов, издател на Kmeta.bg и организатор на конкурса „Кмет на годината". „Измина един много труден мандат – с война, пандемия, частична финансова криза, борба за децентрализацията. Но българските общини устояха“, допълни той,  и изрази удовлетворението си от това, че българските кметове тази година успяха да мобилизират 137 хил. души да гласуват в платформата Kmetnagodinata.bg.

Тържествената церемония по награждаването ще бъде излъчена на 21 септември от 21.00 ч. по БНТ 1 и БНТ 4.

 

Текуща информация по Програмата за Енергийно обновяване на жилищните сгради
20 Септември 2023
Въвеждат се временни ограничения на движението в сутрешните часове на 21 септември
20 Септември 2023