Фокусът на инициативата е 20 септември – Ден без загинали на пътя © МВР

20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата се провежда за осма година в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“. Целта е да се популяризира идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

В дните от 16 до 22 септември e в ход акцията „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Продължават и полицейските операции за спазване ограничението на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата, а и на всички участници в движението, като контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта.

Следи се също за използване на обезопасителни колани, предпазни каски от водачите и пътниците на мотопеди и мотоциклети, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

От началото на месеца до края на октомври 2023 г. ще се проведе традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя цели осигуряване безопасността на движението на децата, учениците и техните близки в районите на детски градини и училища преди откриването и през учебната 2023/2024 г.

Община Габрово се присъединява към идеята, че безопасността на пътя е отговорност на всички. Нека докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата. Защото всеки човешки живот е ценен!

„Зелен билет“ на 21 септември за всички линии на градския транспорт в Габрово
19 Септември 2023
„Стартирай активно“ започва от тази учебна година във всички габровски училища
20 Септември 2023