Община Габрово беше отличена с грамота за цялостен принос в опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традициите по време на Годишните награди в рамките на третия международен форум "Бранд България - докосни Чудесата".

Заместник-кметът Невена Минева, с ресор „Образование, социални дейности, култура и туризъм“, получи от името на Кмета на Община Габрово отличието, връчено й от Амелия Гешева, съветник на министъра на културата.

В рамките на представителния форум, който се проведе в Големия салон на Българска Академия на науките, Христов Маринов, майстор в РЕМО „Етър“ получи грамота „Бранд Стара планина“ за цялостен принос в съхранението на традициите. По рано тази година с решение на Министерство на културата Маринов бе обявен за живо човешко съкровище, с което стана част от националната листа на България за нематериалното културно наследство.

Невена Минева благодари от свое име и от името на кмета Таня Христова за оказаната чест и сподели, че Габрово, като признат Творчески град на занаятите към ЮНЕСКО, си е поставил отговорната задача да пази, съхранява и предава българските традиции, а музей Етър е мястото, което разкрива богатството на българския дух, душевност и талант и заема важно място в опазването на българското нематериално културно наследство.

Третият международен форум "Бранд България - докосни Чудесата" се организира от Общество "Културно наследство" - официалният представител за България на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Специални гости на форума, който се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, бяха вицепрезидентът на „Европа Ностра“ Пийт Яспър и Йоана Микру, член на Борда на директорите на „Елиники Етерия“ (Европа Ностра Гърция).

В дискусията и годишните награди "Чудесата на България" се включиха министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, собственикът на фондация "Кредо Бонум" Цветелина Бориславова, подуправителят на БНБ доц. Петър Чобанов, съветникът на министъра на туризма проф. Мариела Модева.

Престижният форум събра и редица дипломати - посланиците на Кралство Мароко Н. Пр. Закия ил Мидауи, на Румъния - Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и на Сърбия - Н. Пр. Желко Йович, първия секретар и консул на посолството на Австрия у нас Джералд Хаузер, директора на Италианския културен институт Мария Маца.

„Шофирам начисто“ – кампания за отговорно шофиране без употреба на алкохол и наркотици
12 Септември 2023
„Сърдечни приятелки“ в гр. Габрово - на 18 септември в Ритуалната зала
13 Септември 2023