На 30 септември Габрово става домакин на микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. То отвежда габровци и гостите на града на нетипични и авантюристични локации – „зелен“ автобус, Депото за неопасни отпадъци и бившия Техникум по текстил, отскоро Център Кристо и Жан-Клод.

В ранния съботен следобед соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща музикалните приключенци с концерт в екоавтобус. Крайната спирка на пътешествието е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов „Чиста работа“. Желаещите да станат част от специалното преживяване избират между два тура – с начален час 14:00 ч. и 15:45 ч. Посещението на концерта на колела е безплатно, а поради ограничения капацитет запазването на място в автобуса става чрез записване в онлайн формуляр на capturing-creativity.com/weavers.

Маршрутът на музикалното приключение започва от спирката до Музея на хумора и сатирата и отвежда пътниците до Депото за неопасни отпадъци в с. Гръблевци. Депото не само разчита на модерните системи за сепариране и компостиране, но и многократно става домакин на културни събития. Неговото създаване наред с внедряването на градски екоавтобуси са сред инициативите, дали повод на габровци да се гордеят с „по-зеления“ си начин на живот.

В рамките на авантюристичната разходка любителите на рециклирането и музикалните импровизации надничат зад завесата на екосъобразното управление на отпадъци. С приключване на тура в депото музикалният автобус ще се погрижи публиката да се озове обратно в центъра на Габрово.

Мултидисциплинарният артист Мирян Колев живее в Трявна и работи в сферата на експерименталната електронна музика. През последното десетилетие е свирил в над 300 събития в 25 държави в Европа и Азия. Музиката му е минималистична и атмосферна, а задължителната импровизация потапя публиката в космос от звуци и природни елементи.

След разходката до Депото програмата продължава на втория етаж на бившия Техникум по текстил в преобразената някогашна производствена зала, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.

В 20 ч. започва магичният концерт на изявения джаз пианист и композитор Теодор Петков-Тото, издал през 2021 г. авторския си дебютен албум. Веднага след него застъпва етно-джаз дуото Белева & Хаджигрудев, смело вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Заслугите са изцяло на майсторските пръсти на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и на все по-ярко присъстващия на родната джаз сцена музикант Васил Хаджигрудев, получил образованието си в Ротердам, Берлин и Малага. В духа на приемственост и устойчивост изтъканата от джаз ритми вечер вплита за финал легендарното Балкантон винил парти на DJ Skill – един от двигателите на българската
хип-хоп и винил култура.

Наред с музикалната програма, публиката има възможност да се потопи в митичния свят от текстилни скулптури на художничката Невена Екимова.

Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство, Росина Пенчева и музиканта, правещ концерти там, където ги няма – Васил Хаджигрудев.

„За нас създаването на неочаквано свежа обстановка и неповторимо преживяване е ключът за достигане на нашите послания до повече хора, чрез вплитането на изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената тъкан на Габрово.“, споделят Пенчева и Хаджигрудев. „Такъв е случаят и с текущия процес по превръщането на бившето текстилно училище в Център Кристо и Жан-Клод, носещо името на световния габровец Христо Явашев“, допълват организаторите.

Културната програма на микрофестивала „Нови тъкачи за Габрово“ е селектирана и продуцирана от родената в Габрово Росина Пенчева през инициираната от нея платформа Capturing Creativity. През последните 10 години Пенчева е позната предимно с авторските си документални фотографски проекти зад кулисите, като все по-често разширява своето поле на изява с продуциране и организиране на проекти в областта на културата.

Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, Център Кристо и Жан-Клод, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и платформата „Аларма пънк джаз“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“, 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата” и на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации”, 2022.
Идентичността на събитието е дело на Ивайло Николов и Иван Хадживеликов за платформата Stretch.

Повече детайли за програмата ще откриете в събитието във Фейсбук на https://fb.me/e/1boC3igtu


Информация за артистите и организаторите


Мирян Колев е музикант, композитор и мултидисциплинарен артист, познат основно с ембиънт/дроун проекта си E.U.E.R.P.I. Работи и по съвместни проекти с други музиканти, визуални артисти, танцьори, пърформъри и композира музика за арт инсталации, видеа и танцови изпълнения. Свирил е в над 300 събития в 25 страни, а в момента живее в Трявна. Водещо име от българската експериментална сцена с 14 издадени албума, а преди броени дни излезе най-новият, озаглавен Rivers.   

Теодор Петков-Тото е пианист и композитор, издал през 2021 г. авторския си дебют Bake A Biscuit, записан в Габрово заедно с контрабасиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Борислав Петров. Теодор започва да свири на пиано едва 3-годишен, а след музикалното училище в Русе и Академията в София завършва и магистърската степен по Креативно музикално продуцентство във Великобритания. Като най-важни в музиката Тото откроява хумора и суинга.

БелеваХаджигрудев е дуетът гъдулка и контрабас на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и Васил Хаджигрудев – джаз музикант, учил занаята си в Ротердам, Берлин и Малага. Смело локализираният прочит на класическото дуо цигулка-контрабас дебютира официално преди две години с тяхното EP „Трикоп“. Освен него, публиката на „Нови тъкачи“ ще чуе и някои от най-новите им композиции.

DJ Skill – Стефан Колев е роден в Пловдив и е сред основните двигатели на винил културата у нас. Той е диджей, продуцент, радиоводещ и колекционер на редки грамофонни плочи. Създава „Домъ на плочата – SOUL SEARCHIN“ – своеобразен музей за ценители на винила под тепетата. Skill е неделима част и от проекта „Българи“, съчетаващ фолклор и хип-хоп битове. Създава две специализирани онлайн радио
предавания за фънк и хип-хоп.  

Невена Екимова е добре позната художничка от Габрово. Те я учила съвременно изкуство в Норвегия, Исландия и Швеция. Работите на Невена са визуални и тактилни, често съдържат поетичен или перформативен елемент и приканват публиката да се включи. Текстилът е основното ѝ изразно средство, а скулптурите ѝ са изработени от преизползвани материали. Невена е създател на Огледалната зала и на детската зала Град Градина в Музея на хумора и сатирата в Габрово. 

Росина Пенчева (Capturing Creativity)
Визуален артист, който преди 10 години намира призванието си в повдигането на завесата за по-широката публика, показвайки във фотографиите си творческите процеси зад кулисите. Майстори и артисти, занаяти и изкуства – всички те ѝ доверяват близостта и тайните си, за да бъдат уловени същинските интимни велики творчески моменти. Освен фотографията, в Capturing Creativity тя вече втъкава и по-широк спектър проекти, като „Нови тъкачи за Габрово“, чийто основен двигател и идеолог е тя.

Васил Хаджигрудев
Васил Хаджигрудев е музикант и композитор, който се занимава със свободна музика и джаз. Завършва престижната консерватория „Принс Клаус” в Грьонинген. Бил е и в майсторския клас на Милчо Левиев. Съосновател е на международния колектив Horz, на дуета Белева & Хаджигрудев и на авангардната джаз формация ХАКО. Основател е на Хаджиоркестър и на Хаджигрудев секстет. Организира концерти-преживявания на нетипични локации – синагогата в Нови Сад, ескалатор в стар мол в Малага, джаз концертите „МОСТ“ на Софийската ЖП гара и сред природата на Нови Сад, „Хилок карнивал“ на битака, ЖП гарата, Хаджи Хасан махала и Братската могила в Пловдив и редица други. Има 5 албума като лидер и множество като гост.

 

ПРОГРАМА

30 септември

Два тура с екоавтобус:
от 14:00 – 15:30 часа и от 15:45 – 17:15 часа.
Маршрут от спирката, намираща се до Музея на хумора и сатирата до Депото за неопасни отпадъци в с. Гръблевци. За да участванете в тура се запишете в онлайн формуляр.
Концерт в екоавтобуса на соло китаристът и композитор Мирян Колев.
Чиста работа – кратък тур в депото.

19:30 Отворени врати
Новата колекция – творби на художничката Невена Екимова
Базар Совалка и Бар Стрелка

20:00 – 22:00 Нощни музикални станове
Теодор Петков-Тото, соло пиано, концерт
Белева & Хаджигрудев, гъдулка и контрабас, концерт

22:00–00:00 Майсторски клас на два грамофона
Балкантон носталгия с DJ Skill, винил парти

00:30 Край на програмата

 

ВНИМАНИЕ: По време на събитието, достъпът до сградата на Център Кристо и Жан-Клод ще бъде ограничен единствено и само до бившата производствена зала на етаж II и коридора, водещ към нея.

Научи повече на: capturing-creativity.com/weavers

Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и музикалната платформа „Аларма пънк джаз“.

„Нови тъкачи за Габрово“ културна програма, продуцирана и селектирана от Росина Пенчева за Capturing Creativity с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“, 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации”, 2022.

Отбелязваме Деня на Съединението - 6 септември
6 Септември 2023
Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 4-8 септември
7 Септември 2023