На 25 август от 18:00 часа в ХГ „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба със захарни творби - събитие част от модул „Вкуси ме, Усети вкуса“ на „ФестивалНОвКвартала“.

Двадесетте изящни захарни творби, подредени в изложбата „С поглед на север“ ще ни накарат да се пренесем далече към красивите северни страни, ще се върнем към  славната история на Викингите, ще видим първия крал на Норвегия, ще се разходим сред флората и фауната на Скандинавия, ще попаднем в свят между реалността и митологията, сред елфи, феи и тролове. А ароматът? Ароматът ще е на ванилия…

Творбите, истински произведения на изкуството, са дело на изявени сладкари и декоратори от страната и чужбина, които освен, вложените десетки часове работа над тях са направили истинско проучване на Скандинавия, за да изберат онази част, която най-много ги е впечатлила и ще докосне публиката. „Двигател“ на всичко това е шеф декораторът Мария Озтюрк, която по време на изложбата ще представи своята версия на известната картина на Едвард Мунк „Писък“.

Изложбата е само част от модула „Вкуси ме, Усети вкуса“. Ден по – рано, в ранните часове на 24 август в парк „Маркотея“ започва да се скулптира голямо, високо близо 3 метра, дърво, което шеф Озтюрк ще покрие и моделира с десетки килограми фондан, така че в края на деня резултатът да е огромно захарно дърво. С това работата няма да е приключила, защото то трябва да бъде и украсено, затова на помощ ще се включат децата на Габрово, които в две специални работилнички, водени от Ана Добрева и Весела Костова, ще се научат как се работи със захарно тесто и инструменти за моделиране и ще декорират с тях бисквити. Те ще бъдат закачени на дървото, за да бъде представено на габровци и гостите на града в целия му блясък, а след това…след това разбира се бисквитките ще бъдат изядени.

В рамките на деня работилници ще има и не само за малчуганите, защото Albena Bojidarova и Petar Mechenov ще направят демонстрации на живо показвайки как се изработва красивото захарно цвете Анемоне и фигурка за торта-мече.

 „Поредната захарна авантюра от която ще излязат невероятни творби. Отдавна се убедих, че успехът е по-сладък когато е взаимно споделен. А аз обичам да споделям устрема си с единомишленици и винаги намирам хора, готови да ми се доверят.“ - споделя габровката, която прославя страната ни по целя свят по най-сладкия, ароматен и красив начин и отправя покана към всеки, който има възможност да стане част от събитието.

 

Програма „Вкуси ме, Усети вкуса“

Парк „Маркотея“, квартал „Дядо Дянко“

24 август /четвъртък/

13:00 – 19:00 ч. Скулптиране на захарно дърво с Шеф Мария Озтюрк

17:00 ч. Демонстрация/изработка на захарно цвете – Анемоне с шеф декоратор Албена Божидарова

17:30 ч. Демонстрация/изработка на захарна фигурка за торта – мече с шеф декоратор Петър Меченов

18:00 ч. Сладкарска работилничка за деца

18:30 ч. Сладкарска работилничка за деца

19:00 ч. Украсяване на дървото с бисквитките направени по време на детските работилнички

19:30 ч. Представяне на захарното дърво и почерпка на гостите с неговата сладка украса

 

25 август /петък/

Художествена галерия „Христо Цокев“

 

18:00 ч. Изложба на захарни скулптури под мотото „Поглед на север“ - с участието на габровски сладкари и техни колеги от страната и чужбина

Изложбата може да бъде разгледана до 30 август. 

Музей „Етър“ е домакин на церемония за наградите „Жива“ през 2024 г.
23 август 2023
Община Габрово представи отчет на местния бюджет за 2022 и проект на бюджет за 2023
24 август 2023