„Чуй лятото“ © БНР, архив

Предаването на Българското национално радио (БНР) „Чуй лятото“ ще гостува на Габрово с открито студио в двора на Интерактивния музей на индустрията (ИМИ). Живото излъчване ще се състои в утрешната събота – 19 август, от 09:00 до 12:00 часа на вълните на програма „Хоризонт“.

Във фокуса на журналистите ще са културата и историята на Габрово и региона. Директно от сърцето на града слушателите ще разберат как посрещат габровци и ще се посмеят с вицовете, които сами разправят за себе си!

В разказ за Балкана и хората историкът от Регионалния исторически музей Даниела Цонева ще припомни геройството на предците ни във величавите боеве на Шипка отпреди 146 години. Най-старият квартал на Габрово „Шести участък“ – домакин на радио срещата, ще е темата на разговора с Мариана Проданова от Народно читалище „Будителите 2017“ и Миглена Въгленова от екипа на Община Габрово.

Предприемачът Ивайло Иванов ще говори за предизвикателствата по реставрацията на бившата вила на Пенчо Семов, а Александър Георгиев от ИМИ ще сподели легендарни истории от занаятчийското и индустриалното минало на балканджиите.

Ще стане дума за магията на гайтанджийството с майстор Събина Хунева и предстоящия панаир на народните занаяти с Росица Бинева от Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. И още – за туризма в територията на Национален парк „Централен Балкан“, за инициативите на Националното училище за планински водачи в троянското село Черни Осъм и за второто издание на фестивала „Реките на града – младежки случки срещу течението“.

Водещи на предаването ще са кореспондентите на БНР за Габрово и Ловеч Велина Махлебашиева и Пламен Христов.

Чуйте лятото на: https://binar.bg/programa-horizont/

 

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 146 ГОДИНИ ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
18 август 2023
Слово на заместник-кмета Мария Йозова по случай 146 години Шипченска епопея
18 август 2023