Визуализация – библиотека © арх. Христо Станкушев, студио „7561 архитекти“ 

Три музейни пространства в Дома на хумора и сатирата (МДХС) ще бъдат обновени по проекта „Адресът на сатирата“. Той включва още създаването на две изложби от фонда на Музея – една постоянна и една временна, които ще покажат ролята на сатирата в обществените процеси. Ремонтните дейности са организирани така, че да не възпрепятстват посетителите.

Новите изложби ще включват модерни технологии, които ще предложат съвременен поглед към културното наследство и ще имат за цел да привлекат различни социални, културни и етнически групи.

Партньорите от Норвежкия университетски колеж за зелено развитие (HGUt) за първи път в България ще въведат методологията „See One, Do One, Teach One“ (Виж, Направи, Обучи). Чрез нея музейни работници и представители на конкретни общности ще демонстрират своите разбирания за ролята на сатирата като морален коректив на обществото и властта.

Визуализация – изложбено пространство © арх. Христо Станкушев, студио „7561 архитекти“ 

Част от дейностите е създаването на нова услуга, която ще осигури достъп до уникалния книжен фонд на Музея от над 29 000 единици. Библиотеката на Дома на хумора и сатирата е създадена с отварянето на институцията и функционира до края на 2000 г.

Предвижда се да бъдат разработени образователни програми за ученици от 7-и до 12-и клас с учебна програма по история и цивилизация и по гражданско образование. Екипи от творчески институти в града ще преминат обучения за управление на културно наследство. Двама новоназначени специалисти ще работят за привличането на публики.

Новост за музейния магазин ще е изработката на сувенири, базирани на произведения от постоянната изложба. Чрез преса за трансфер върху текстил клиентите ще могат да си изберат щампа върху торбичка, шапка, тениска и др. с дизайн от детски серии, карикатури и колекции.

Визуализация – изложбено пространство © арх. Христо Станкушев, студио „7561 архитекти“ 

Проектът „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането ѝ в реновирани пространства в Музея“ е с продължителност 22 месеца. Той се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

*По информация на МДХС

Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 31 юли – 4 август
4 август 2023
МАИР „БОЖЕНЦИ“ И РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА“ ВИ КАНЯТ НА ФЕСТИВАЛ НА СТЪКЛОТО
7 август 2023