С две презентации започна първия ден в пространство „Познание“ на Узана поляна фест. Първата от тях ни изнесе докторът по биомеханиха Пиер Дебро. Той говори прекрасен български, има черен колан по жиу жицу, тренирал е 5 години кик бокс, както и плуване. Сега играе редовно фитнес и бяга сред природата.  

Пиер представи интересни данни за това как се отразява спортът върху нашия живот и неговата продължителност. Според изследвания на Световната здравна организация, за да поддържаме добро качество на живот децата до 18 години трябва да спортуват поне 60 минути на седмица и да ходят поне 3 пъти на фитнес, а възрастните – поне 150 минути и два пъти в залата.

Той уточни, че спортът може да се практикува не само на игрището, но и в градината, докато се разхождаме, почистваме в къщи, танцуваме  или извършваме някаква друга наша любима дейност. Още повече, че според официалната статистика, дори ако на 50 години започнем грижата за себе си като се движим редовно, храним се здравословно, не злоупотребяваме с алкохол и тютюн, продължителността на нашия живот също ще претърпи промяна в положителна посока. Разбира се не всички можем да бъдем като Пиер, но както той каза накрая: „Да правите нещо е много по-добре, отколкото да не правите нищо“.

Сякаш взела пример от думите му Катерина Андреева от фирма „Мит и Ко“, която се занимава със сепарирането на отпадъците в Габрово, ни разказа за отделните видове отпадъци и тяхната преработка. На сепариращата инсталация в Габрово се обработват близа 50 тона боклук на ден, от които се отделят 15 тона суровина за оползотворяване. Г-жа Андреева посочи интересни примери за това кой отпадък в какво може да се превърне и призова всички да пазим чисто и събираме разделно.

Утре предстоят още много интересни презентации в пространство „Познание“, а ние ви очакваме на Узана поляна фест. Разгледайте програмата на всички зони и изберете това, което най-много ви харесва.

 

Соларният Дон Кихот Ивайло Стефанов сбъдва мечти в училище за соларни специалисти
21 юли 2023
"Климатична фреска" ни помага да научим повече за промяната в климата
22 юли 2023