Ивайло Стефанов от Габрово ръководи Училище за соларни специалисти. Представя себе си като Дон Кихот, които продължава да се бори с вятърни мелници, да вярва в силата на местната общност и че човек е толкова голям колкото големи са мечтите му.

Детски летни мотивационни лагери за солани технологии, био земеделие и компостиране са само част от смислените кузи, зад които застава Ивайло Стефанов и неговия екип.

Първоначално Училището за соларни специалисти е насочено само към децата, за ги запознава  с професиите на бъдещото, но с времето той и неговият екип разбират, че може да подкрепят и хората, които искат да се преквалифицират като монтажници на фотоволтаични системи, усвоявайки най-новите технологии.

Новото им предизвикателство е захранването със соларна енергия на цялата Зона „Познание“ на фестивалната поляна на Узана. 

Според Ивайло Стефанов трябва да бъде преодоляна разликата между скоростта, с която се развиват технологиите и изоставането в образованието, затова ще продължават да работят с децата и подрастващите. 

Посланието на Училището за соларни специалисти, към всички които ще посетят в трите дни Узана поляна фест 2023, е че съвременните технологии могат да изградят един по-зелен и по-добър свят.

Търсете Училището за соларни специалисти в Зона „Познание“ на поляната на Узана фест!

 

Цялото интрервю с Ивайлно Сефанов, чуйте в звуковия файл:

 

Узана Поляна Фест e първият фестивал в страната с депозитна система за чаши
21 юли 2023
Как да живеем по-дълго и по-красиво?
21 юли 2023