Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции през месец юли ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С.

Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 - 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ - Габрово през периода 24.07.2023 г. – 28.07.2023 г. от 8,30 ч. до 12.30 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2.

Участието е изцяло доброволно, информират от РЗИ - Габрово.

На сайта на РЗИ - Габрово можете да намерите плакат и QR код, за публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“ чрез който можете да получите информация вирусните хепатит Б и хепатит С.

 

Резервирахте ли вече датите 21, 22 и 23 юли за емоции сред природата на “Узана Поляна фест”
19 юли 2023
Габрово търси решения за активна мобилност
20 юли 2023