Най-кратко филмът „Концертът” може да бъде определен като спомен за тоталитаризма през смях и с много музика. Великолепната комедийна европейска копродукция (Франция, Италия, Румъния и Белгия) на режисьора Раду Михайлеану с още по-блестящия френско-руски актьорски състав ни среща с добре познатата ни постсоциалистическа действителност, в която хората на изкуството и културата се оказват принудени буквално да оцеляват. Бивш диригент-звезда работи като чистач в Болшой театър, а най-добрите музиканти от неговия състав изкарват хляба си като шофьори, хамали и продавачи...

Интригата се завърта около факта, че въпросният диригент (в ролята Алексей Гусков), чистач именно в театъра – с едничката цел да е близо до музиката, смисъл на неговия живот – попада на факс, с който от известния парижки театър Шатле канят оркестъра на Болшой да гастролира на престижната френска сцена. Хазартната идея на бившия маестро и настоящ чистач - да събере отново стария си оркестър (включващ немалък брой евреи и поради това разформирован по Брежнево време в хода на антисемитска кампания) и да се представи с него на концерта в Париж, поражда поредица от комични ситуации и разбулва тайната около произхода на виртуозна френска цигуларка - в ролята Мелани Лоран, позната ни от филма на Тарантино „Гадни копилета”. Ще се увенчае ли с успех отчаяният опит на музиканта за реабилитация? Ще успее ли той да възкреси стария дух на професионализъм сред музикантите?

Във филма, който преди година стана рекордьор във френските боксофис класации, присъстват добре познатите на нас, българите, персонажи от близкото минало – агент-доносник от КГБ, самозабравил се мафиот, газов магнат с болни амбиции в областта на музиката, цигански барон, способен не само да свири феноменално, но и за нула време да осигури необходимите музикални инструменти, костюми, задгранични паспорти и визи... Въздействащо, но без да натежава, във филма присъства и темата за лагерите и репресиите по времето на режима на Брежнев. И всичко това е поднесено на фона на великолепна музика, донесла на филма няколко награди за оригинален саундтрак.

Ако сте любители на музикалната класика, задължително гледайте този филм! Гледайте го дори и да не сте изкушени от магията на музиката, просто за да се посмеете от сърце и да съпреживеете вълнуващите човешки истории, разказани с много хумор и самоирония.

Прожекцията е в неделя, 2 октомври, в 20.00 часа.

Съобщение от Община Габрово
30 Септември 2011
Филмите в неделя, 2 октомври
2 октомври 2011