Кметът Таня Христова се срещна с представители на фондация „Български център по предприемачество“ /БЦП/. Фондацията е в обществена полза, създадена с цел да насърчава и подпомага предприемачите в България. Проектите, които подкрепя са свързани с образование, социални услуги, култура, информационни технологии и предприемачество.

Центърът е активно подкрепен от водещи експерти отвъд Океана като Лари Бийл от „Интеркултура“, Дъг Пика от „Provitech“, от „бащата“ на SIRI технологията- Норман Уинарски, и Майкъл Марвин – наставник на над 100 стартиращи фирми. Много от програмите на БЦП се провеждат от предприемачи от цяла Америка – от „Tech Valley“ до Силициевата долина – за създаване на „мост“ между България и САЩ за обмен на знания, опит и ресурси.

Фокус в разговорите по време на срещата бяха различни модели за подпомагане на възрастни хора, представени от калифорнийката Кери Дорн, която е професионален фитнес-треньор на хората от третата възраст. Работи с тях, за да бъдат по-силни, гъвкави, да имат добро равновесие и да се предпазват от падания и наранявания. Всичко онова, което често ги ограничава от активен социален живот. „Изолацията и проблемите свързани с невъзможността възрастните хора да се обслужват сами е по-голямото предизвикателство, в сравнение с нуждата от храна или друга подкрепа.“ – заяви кметът на Габрово Таня Христова, която представи накратко социалните услуги в Габрово и допълни, че това е прекрасна възможност за споделяне на опит, усъвършенстване на уменията на социалните работници и всички, ангажирани със социалните услуги.

В рамките на срещата беше обсъдена и възможността Програмата за млади предприемачи „Тийноватор“ да се представи и реализира и в Габрово. Таня Христова приветства идеята габровски ученици да се включат в това приключение, в което младите хора откриват себе си, придобиват опит и натрупват умения, необходими им, за да реализират успешно своите мечти и цели, а защо не и стартъп проекти.  „Тийноватор“ се осъществява с подкрепата на Българския център по предприемачество (БЦП) и е част от международната мрежа „U School“, която се представлява от 200 стартъп клуба в училища по света. Програмата се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и Регионалните инспекторати по места.

По време на своята визита в Габрово, представителите на Български център по предприемачество посетиха две от предоставяните от Община Габрово социални услуги - Центъра за грижа за лица с различна форма на деменция и Центъра за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. В своята културна програма гостите на града имаха възможност да се запознаят с бита на габровци от миналото в музеен обект Дечкова къща, да се разходят по калдъръмените улички в РЕМО Етър и усетят духа на нашето културно-историческо наследство, както и да научат повече за богатството и вдъхновяващо историческо наследство, свързано с индустриалното минало, настояще и бъдеще на града в Интерактивен музей на индустрията.

Електронна регистрация на бъдещите първокласници
29 май 2023
ИМАМЕ ГИ - ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА КАРНАВАЛНА КАРТИНА
29 май 2023