Честит празник на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - един от най-хубавите български празници, който винаги ни озарява със светлината на своята тържественост, носи ни гордост и ни вдъхновява за новите бъднини.

Празник, който ни обединява, така както културата и изкуството имат силата да сближават и не познават граници. Празник, който носи духа на миналото в най-романтичните му и очарователни краски, който ни напомня за развитието на новобългарската култура и за това как просветата изиграва една от най-важните роли на мощен ускорител в съзряването на националното ни съзнание.

Днес ние говорим за силата на словото и просвещението, отдаваме признание към дейците на Българското Възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост. Онези, които смятаха, че учението трябва да е преди всичко, защото знаеха, че „..науката е слънце …“ и, че „…народността не пада там, дето знаньето живей!“.

Понякога голямата дистанция на времето, която ни дели от събития и личности, не ни позволява да почувстваме и да разберем напълно тяхната значимост и величие. И това е нашата роля – на родители, просветители, културни дейци – да припомняме техните дела и да откриваме духа им в днешните „Дарования и постижения“.

Щастлива съм, че те са навсякъде около нас – във всички сфери на науката, изкуството, творчеството. И вярвам, че следваме достойно завещаното ни от „патриарха на българските книжовници и педагози“ Неофит Рилски.

230 години след рождението му е време да си спомним, че именно в нашето Габрово с прогресивните си възгледи, рилският йеромонах поставя на здрава основа училищното обучение – въвежда взаимоучителната метода, нови учебни предмети, новобългарски език, отхвърля завинаги схоластиката и догматизма на старата килийна система. И така Габровското училище стана първото новобългарско светско училище, а градът ни и сега гордо носи титлата - люлка на светското образование в България.

И днес Габрово е визионерски град, в който науката се развива с амбициите да го превърнем в център на устойчив бизнес и иновации, да бъде привлекателен за млади учени и таланти, и готов за предизвикателствата и каузите на бъдещето.

Нашата образователна среда е гостоприемна, за да имаме най-добрите условия за обучение и възпитание, за творчество и развиване на умения. Тук се създава съвременно изкуство, което черпи вдъхновение от миналото, но има смели, прозорливи амбиции и новите идеи. Тук живеят, работя и творят изключителни хора на духа и книжовността, и Габрово се гордее с тях!

Точно както всеки българин се гордее с 24 май, защото той е най-вдъхновяващият празник на надеждата ни за утрешния ден. Чрез него ние благодарим на първоучителите, които ни дариха духовност и култура, покланяме се на словото българско, което съхранява през времето и пространството нашата идентичност, и благославяме всяко дете да бъде пазител на българщината с магичните думи: „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви ...“!

Бог да пази България!

Честит празник!

 

Таня Христова

Кмет на Габрово

 

 

 

Кметът на Габрово и началникът на РУО - Габрово връчиха грамота "НЕОФИТ РИЛСКИ" на отличени учители и директори
23 май 2023
ДЕВЕТ ПРОЕКТА ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОГРАМА КУЛТУРА
25 май 2023