Кметът на Габрово Таня Христова уважи празника на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, която чества 60 години от създаването си. В своето приветствие към екипа на училището, учениците и гостите на събитието Таня Христова подчерта, че да носиш името на благотворителя Пенчо Семов е привилегия, но и огромна отговорност. Да следваш стъпките му, да се стремиш към онези висши ценности, които самият той е изповядвал е проява на смелост и вяра - в себе си и в другите. „В годината, когато отбелязваме 150 години от рождението на филантропа, наречен Българския Рокфелер, Вие празнувате достолепните 60. Време, което показва, че сте натрупали достатъчно опит, който оттук и занапред може да превръщате в иновации и смели проекти, в центъра на които винаги да е ученикът и неговата мотивация и вдъхновение за развитие.“ – сподели Таня Христова. Тя благодари на преподавателите за усилията, които полагат и за опита и новаторството, които предавате на своите възпитаници. От празничната сцена кметът се обърна към учениците и каза: „Не спирайте да учите, да искате да знаете повече, да бъдете устремени и целенасочени, но преди всичко бъдете достойни габровци. Помнете, че името Ви ще пребъде във времето, само когато сте градили и създавали, когато сте работили за благото и добруването на другите, така както Вашият патрон Пенчо Семов. Ще си позволя да цитирам думите, с които бившият министър-председател Тодор Бурмов описва Семов: „Той имаше освен ум, търпение, воля и упоритост, още смелост и дързост, прозорливост и ударна мощ”. Пожелавам Ви всичко това и още, което може да дадете от себе си, за да се чувствате щастливи и удовлетворени! Имайте успехи, от онези устойчивите във времето, които обаче се постигат с труд, любов и постоянство.“ – каза кметът на Габрово.

В рамките на събитието Таня Христова посети щандовете, където по интерактивен начин бяха представени професиите, придобивани от наследниците на своя патрон Пенчо Семов. Освен своите умения, възпитаниците на гимназията представиха на голямата сцена и различни таланти в музикален хепънинг, а специалният гост за празника група „Ехо Балкан самба“ вдигна градуса на настроението с горещи ритми макар и в дъждовно време.

За своите гости гимназията по туризъм беше подготвила кулинарни изненади, оригинални коктейли, занимателни игри и вкусни награди.

Историята на училището започва през учебната 1960/61 година, когато Министерство на просветата и културата открива една паралелка по „ Обществено хранене ” към училището по облекло в Габрово. Две години по-късно се създава Техникум по обществено хранене. В летописната книга на гимназията сред многото дати се откроява и годината 1967/1968, когато е организирана първата кулинарна изложба-базар. Традиция, която е запазена и до днешни дни. Богата е историята на училището за своите шест десетилетия работа изпълнена с промени, строителство, нови специалности, успехи, иновации, партньорства.

И днес в училището работи екип от всеотдайни учители и специалисти, които не само съхраняват и продължават традициите, но и прилагат нови съвременни методи в професионалното  обучение и практическата подготовка на учениците в сферата на храненето, хотелиерството, икономиката. В гимназията успешно са реализирани редица проектите. Достойното представяне, успехите и завоюваните отличия в национални и международни състезания по професии готвач, сервитьор, барман, кетъринг са потвърждение за качеството на професионалната подготовка и мотивация на учениците за утвърждаване в професията. Наред с многото награди за децата и преподавателите, Професионална гимназия по туризъм ”Пенчо Семов” е удостоена и с ПОЧЕТЕН ЗНАК на Община Габрово по случай 50 - годишния юбилей.

 

 

 

Община Габрово кандидатства за енергийно обновяване на административната си сграда
5 май 2023
Какво предстои в дните преди и след Карнавала
9 май 2023