Община Габрово ще продължи да доставя топъл обяд на хора в неравностойно положение и в следващите две години. Това стана възможно след подписано допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане. Съгласно него ще бъдат отпуснати още 509 180 лв., с които услугата ще бъде подсигурена до 30 септември 2025 г.

Финансирането е по линия на новата Програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2021 – 2027 г. Капацитетът е 230 лица, които получават безплатно храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт, на стойност 3.20 лв.

Обядът се приготвя от габровската фирма „Соня Трейдинг“ ЕООД и се взема от определените пунктове в работни дни. За трудноподвижните потребители, които не могат лично или с чужда помощ да получават храната, е осигурена доставка до дома.

От стартирането на проекта през октомври 2022 г. до момента повече от 250 души са се възползвали от социалната придобивка. Освен в града подкрепа получават и нуждаещи се от селата Жълтеш, Гергини, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Враниловци, Трънито, Копчелии, Влайчовци и Николчовци.

Помощта е предназначена за лица и семейства с ниски доходи, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа или заради здравословни ограничения са със затруднено самообслужване. Те ползват и консултации за достъп до други социални услуги, относно административни процедури, за здравна и образователна помощ.

Потребителите се определят съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“, а организационните дейности са възложени на общинското звено „Заведения за социални услуги“. Документи за включване в списъка за топъл обяд се подават на място в кв. „Христо Ботев“, ул. „Ивайло“ № 13. 

За повече информация: „Заведения за социални услуги“, тел. 066 806 022 и 066 806 551, ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

*Снимката е илюстративна – интернет

На 7 май в Боженци: Гергьовденският концерт на „Габровче“ – за Серафим!
2 май 2023
В Габрово засаждат летни цветя, отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“
3 май 2023