Ученичката Пресиана Найденова от НУ „Васил Левски“ Габрово е номинираната във третото издание на Националните номинации „Най-големият малък приятел на природата и животните“ 2019/22.   Това е инициатива на  фондация „АФА България“ с председател Аксиния Боснева, а наградената рисунката бе представена днес пред нейните съученици в училището. Изложба с всички творби от конкурса е била подредена през 2022 година в Народното събрание.

„Името на номинираното дете научихме и ние днес", споделя развълнуваната директорка Валентина Венкова, която получи грамота „Училище на най-големите малки приятели на природата и животните” от организаторите. Грамотата символично беше предадена от заместник -  кмета Невена Минева на Пресиана Владиславова, а своята индивидуална награда Пресиана предстои да получи.

Неофициалното събитие в красивото фоайе на училището се превърна в истински празник за малчуганите, които имаха възможност не само да наблюдават, но и да станат участници в театралната постановка Приключенията на Малкия Мук.

Заместник – кметът Невена Минева поздрави всички участници от училището, които успешно представят не само себе си, но и града ни.  От името на кмета Таня Христова тя се обърна към децата с думите:

„Да си приятел означава да обичаш и да подкрепяш, да пазиш и да цениш човека, който си избрал да носи титлата „твой приятел“. Той, от своя страна, ще прави същото за теб. Да си приятел на природата, на животните е още по-ценно. Защото, ако  пазиш, ако полагаш грижи за околната среда, ако не я замърсяваш, тя ще ти се отблагодари, като ти осигури чист въздух, вода и храна, както и възможност да израстваш здрав, да се наслаждаваме на чиста природа и разнообразие от животни.

За мен е гордост, че в нашия красив, зелен град има все повече млади хора, които мислят за опазването на природата и се отнасят с грижа и внимание към нейните обитатели – животните!”

В края на събитието заместник – кметът, началникът на РУО – Габрово, директорът на Дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, директорът на училището и номинираната Пресиана оставиха своите отпечатъци на дланите върху Дървото на хармонията, което организаторите от фондация „АФА България“ пренасят от място на място, за да може то да приютява в клоните си нови и нови съмишленици на тяхната кауза.

 

Ден на отворените врати в профилираните, професионалните гимназии и средните училища в Габрово
20 април 2023
Събития през почивните дни - къде, какво и кога?
21 април 2023