Община Габрово и Младежки център - Габрово обявяват конкурс за набиране на участници в младежки обмен в гр. Тойоаке, Япония.

Обменът ще е с продължителност две седмици, включително пътуването, a групата ще се състои от 10 ученици и един ръководител.

Предложените дати за посещението са в началото на м.юли 2023 г., но могат да претърпят промени.

Участниците ще бъдат настанени в японски семейства в град Тойоаке, ученици в гимназия „Сейджо“. Разходите за престоя в Япония - настаняване, храна и инициативи по програмата, се поемат от приемащата страна. Разходите за двупосочен самолетен билет до Япония, застраховки, задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на пътуването, пълномощни от двамата родители и разходи от личен характер, се поемат от участника в обмена.

От семействата на българските участници се очаква да посрещнат ученик от гимназия „Сейджо“ в дома си и да покрият разходите по пребиването на японското дете на българска земя. Предложените дати за гостуването им в България са в средата на август 2023 година, но могат да претърпят промени. Към момента за Япония не е необходима виза и не се изисква ваксинация.

Право на участие в конкурса имат всички младежи от Габрово от 8 до 11 клас.

Конкурсът ще се проведе в два кръга – по документи, чрез попълване и изпращане на заявление, и събеседване, на което ще бъдат поканени само преминалите първи кръг кандидати.

Заявления се приемат до 2 април 2023 г., включително.

Заявлението може да бъде попълнено тук. Моля, обърнете внимание, че във формуляра има поле, което изисква и родителите да са информирани и съгласни с условията на обмена.

Обменът с гимназия „Сейджо“ започна през 2018 година. Досега български ученици са гостували в Япония два пъти, а японски ученици в България - веднъж. Участниците се настаняват в приемни семейства с ученици от гимназията и за две седмици споделят техния начин на живот. Училището организира за групата екскурзии до интересни туристически обекти и различни занимания, свързани с японската култура, изкуство, история, кухня. Учениците прекарват време и в училището – в учебните часове и клубовете по интереси. Организира се събитие, на което габровската група представя българската култура и своите таланти. От участниците в обмена се очаква да приемат по-късно през тази година и гостуващо дете от Япония и поемат разходите по пребиваването му на българска земя.

Можете да проследите как преминаха последните гостувания от обмена във фейсбук страницата на инициативата https://www.facebook.com/ToyoakeGabrovo, където са публикувани снимки и впечатления от пътуванията.

За допълнителни въпроси можете да се обърнете към Мартина Груева на тел. 0899 823 611.

 

 

Инициативата за засаждане на дръвчета „С грижа към природата“ се отлага за 24 март, петък от 12:00 ч.
22 март 2023
Габрово ще повиши общинския капацитет в социалната сфера
22 март 2023