В обществото ни за зависимостта като биопсихосоциален феномен рядко се говори, а когато това се случва, е някак прикрито, с неудобство и с полуизречени истини. Над зависимите тегне непосилна стигма, която води до презрително отношение и отхвърляне. До лишаването им от основни човешки права като право на лечение, на работа и на пълноценен социален живот.

Преди две години обаче в Габрово се случи нещо, което постави началото на промяна в обществените нагласи към зависимите - промяна трудна, постепенна, но вярваме и устойчива. Преди две години край Габрово бе открит Терапевтичен център за лечение на зависимости „Свети Илия”. Това даде възможност на институциите и на обществеността да се докоснат пряко до проблемите, свързани с лечението и рехабилитацията на зависимите хора. И да осъзнаят колко важно е в този процес да бъдем обединени и да подкрепяме една от най-уязвимите групи в обществото ни. Мисия трудна, но не и невъзможна.

Към настоящия момент всички 17 души, завършили пълната деветмесечна програма в терапевтичния център, живеят в Габрово, където продължава процесът на тяхната психосоциална рехабилитация и реинтеграция в обществото.

Като институция, сред чиито основни цели са промяна в обществените нагласи по отношение на наркозависимите и подпомагане процеса на тяхната ресоциализация, Превантивно-информационен център-Габрово стартира рубриката „Начисто в Габрово”, в която съвместно с Община Габрово ще ви среща с момчета и момичета, преминали лечение и избрали да останат в нашия град, за да отворят нова страница от своята житейска книга – живот без дрога, без сблъсък с предразсъдъци и негативни нагласи, независим, свободен и пълноценен.

Веднъж месечно ще разговаряме с тях за ежедневните битки, които водят, за трудностите, през които преминават, за малките победи по пътя към голямата цел и как Габрово и габровци им помагат в процеса на ресоциализация.

А че габровци са хора с големи сърца, е повече от ясно. През тези две години стотици габровци и десетки местни организации показаха, че могат да бъдат всеотдайни в своята подкрепа, неуморни в желанието си да помагат и непоколебими в мисията, която приеха безрезервно – да разбиват стигми, да променят нагласи и да преодоляват предразсъдъци. Да бъдат добрият пример.

Безспорно добър пример са и тези млади хора, които оставайки в Габрово, ни дават своето доверие. Те бяха първите, които заставайки пред нас с лицата си и с болката си, повярваха в искрената ни съпричастност и в желанието ни за подкрепа. Те са пример как трудностите трябва да се посрещат открито и честно.

 

Представяме ви първият гост в рубриката „Начисто в Габрово” – Мартин.

Мартин е от София. На 42 години. През пролетта на 2021 г. той бе първият, постъпил на лечение в Терапевтичен център „Свети Илия“. Тогава, както сам споделя, е стигнал дъното. Но успява да се оттласне към светлото. Днес той е част от екипа на Центъра като консултант с личен опит и помага на момичетата и момчетата в трудния път на тяхното възстановяване от зависимостта.

След излизането си от Центъра, Мартин живее на квартира в Габрово. Преди това целият му живот е протекъл в София. Там са всичките му познати и приятели. В нашия град той започва да гради наново живота си. В интервюто си споделя, че нищо не му липсва, но хората, които го познаваме, знаем каква е неговата мечта – да създаде свое семейство. Искрено се надяваме това да се случи, защото Мартин го заслужава.

И още нещо ни се иска да споделим за него, защото го няма в интервюто – Мартин е човек с невероятно чувство за хумор. А другото, с което много ни е впечатлил, е това, че той чете много. Не само много чете, а и много знае. С него може с часове да си говориш за книги и автори. Всъщност с него можеш да си говориш за всичко…

Чуйте го!

https://www.youtube.com/watch?v=oga3LfCg7rY

 

Награди за талантливите деца от "Габровче" от XV Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“
20 март 2023
Над 70 дървета ще бъдат засадени тази седмица в Габрово
20 март 2023