На 7 март в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово бе учредено Сдружение на името на големия благодетел, виден български индустриалец и филантроп – Пенчо Семов. По инициатива на директора на гимназията и с подкрепата на Община Габрово, Областна администрация Габрово, благотворителни организации, представители на бизнеса и граждани се състоя учредителното събрание на новата организация, която си постави изключително благородни и родолюбиви цели.

Мисията на Сдружението е да съдейства за съхраняване на историческата памет за живота и делото на Пенчо Семов, да популяризира  ролята на филантропа и деятеля за професионално образование за построяване на белодробна болница, за поддържане на приют за бездомни като изтъква значимостта на каузата му.

Първата голяма цел на учредителите е осигуряване на средства за създаване на филм за личността Пенчо Семов по случай 150 години от рождението на благодетеля и големия дарител, чието дело свързваме с редица  обществени начинания в Габрово и страната.

Сдружението ще работи още в полза на учредяване и връчване на награда на името на Пенчо Семов, на ученици от област Габрово за показан отличен успех и отлично представяне /класиране на първите три места/ в национален кръг на олимпиади, професионални състезания, доброволчески инициативи с цел утвърждаване на традиционните ценности и българските добродетели.

Плановете на сдружението в бъдеще включват и иницииране и съдействие за учредяване на награда на името на Пенчо Семов от органите на местното самоуправление в Габрово, чрез която да бъдат отличени инициативни и будни умове, начинания в сферите на дейност на видния габровец  и перспективни бизнес проекти.

Учредителите набелязаха поредица от дейности, чрез които целите на Сдружението да бъдат постигнати. Нека пожелаем успех на благородното им дело.

Всеки желаещ да се включи в новата организация, както е речено – богатият с парите, бедният – с труда, е добре дошъл, уверява председателят на Сдружението – Радослав Стоянов – директор на ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово.

 

Повече за мисията на Сдружението, чуйте в аудиозаписа на предаването „Часът на Габрово“ по Бумеранг ФМ, излъчено на 9 март 2023 г.:

 

Галерия „Орловска 10“ показва късо кино за инакомислещи
8 март 2023
Секретарите на общини от областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен обсъждат предизвикателства и приоритети в работата си
9 март 2023