По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски Регионален исторически музей - Габрово ще представи от 17 до 19 февруари 2023 г. в музеен обект „Дечкова къща“ единствената съхранена в града реликва, принадлежала на Апостола на Свободата – ножче. За първи път в публичното пространство ще бъде изложен и негов кован портрет. Времето за посещение ще е от 10 до 16 часа, а достъпът до двата експоната ще е с вход свободен. 

Джобното ножче (XIX век) е с дължина 20 см, тънко острие, изтрито от употреба и с дръжка от кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл. В края на дръжката има малка халка за синджир, служеща за привързване към пояса. Исторически музей – Габрово получава културната ценност от монахините в Габровския девически манастир, посетен от Апостола при едно от пребиваванията му в Габрово.

Автор на самобитния майсторски портрет е малко познатият днес габровец – художникът Любен Янков. Човек с талант, без академично образование, но работил в по-голямата част от живота си като художник-декоратор. Образът на Апостола е изкован върху двумилиметров меден лист с размери: дължина 31 см и височина 47 см и тегло 2,38 кг. Техниката, с която е изработен, е популярна у нас с руското название „чеканка“ (изпълнение на скулптурни или художествени произведения от тънки метални листове) или с гръцкото название  торевтика  (от toreuo  „изрязвам, сека“). Хилядолетно, трудоемко изкуството за ръчна обработка на релефа на метални изделия, превръщани в художествени произведения. Познато още от древността, то е типично мъжки занаят, защото дори за създаването на малко по размер произведение, е нужна голяма физическа сила.   

Авторството не е отбелязано на портрета, но след тригодишно издирване, беше установено с помощта на родственици и приятели на Любен, които са му предоставили работилницата и инструментите за тази тежка и рядко използвана в България изобразителна техника. 

Любен Янков дарява образа на националния герой на Дирекция „Културно историческо наследство“ – Габрово по повод 150-годишнината от рождението на Апостола, тържествено отбелязана в цялата страна през 1987 г.

За да се запознаете с биографията на Любен Янков, да научите кой е първообразът на металното изображение, да си спомните за паметника на Левски, изграден от братята Кою и Любен Янкови и Георги Ташков и други любопитни факти, посетете сайта на музея и прочетете статията, подготвена от Катя Гечева – гл. уредник в РИМ – Габрово http://h-museum-gabrovo.bg/?p=11896

Габрово привлича интерес на международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2023“
15 февруари 2023
Eвропроект популяризира индустриалното наследство на Габрово
16 февруари 2023