Във връзка със 140 години музейно дело в Габрово и 150 години от рождението на Пенчо Семов (1873 – 1945), Регионален исторически музей – Габрово инициира събирателска кампания за оригинални снимки, документи, вещи, спомени и други архивни материали, свързани с видния габровски индустриалец и благодетел. Ще се приемат и запазените все още в габровските фамилии вещи, снимки и документи, които допълват историята на габровската индустрия.

Постъпилите материали ще обогатят музейния фонд, а тяхното съхранение, проучване и социализиране ще даде възможност за развитие на научноизследователската дейност и ще бъде принос към популяризирането на една от най-значимите личности, символ на промишлената мощ, стопанския напредък и просперитет не само на Габрово, а и на България. 

Културните ценности ще се приемат, като дарения или чрез откупуване, в сградата на ул. „Юрий Венелин“ № 5 (бившето Начално училище „Васил Левски“) в работните дни от 9.30 до 16.30 часа.

Дарителите ще получат Свидетелство за дарение и ще бъдат поканени на тържественото откриване на обновената сграда на музея.

Част от най-ценните събрани реликви ще бъдат показани в новата постоянна експозиция на РИМ - Габрово.

Въпроси, свързани с кампанията, може да задавате на електронна поща: museum_gabrovo@abv.bg

Телефон за повече информация: 0899 574690 – само в работните дни от 10 до 16 часа.

Ангел Ангелов извади кръста от водите на Янтра
6 януари 2023
Община Габрово приема заявления за продажба на мартеници за 2023 г.
9 януари 2023