Община Габрово ще получи 31 680 лв. за закупуване на нов лекотоварен автомобил за домашния социален патронаж. Финансирането е по програмата „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“ към Фонд „Социална закрила“. Допълнително от местния бюджет ще бъдат осигурени още 3 520 лв.

С транспортното средство ще се доставя до адресите на потребителите храната, приготвена в кухнята на патронажа. През последната година социалната услуга са ползвали над 450 възрастни, самотно живеещи и лица с увреждания от общината.

Автомобилът ще се ползва и по проекта „Топъл обяд“ за хора, които са трудноподвижни, лежащоболни или живеят в отдалечени квартали и не могат лично или с чужда помощ да получават храната. Тази услуга е с капацитет от 230 души е ще продължи да се предоставя по новата Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.

Управителният съвет на Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика одобри общо 88 проекта на общини, които осигуряват домашен социален патронаж. Стойността на финансовата помощ е близо 3 млн. лв., като те се отпускат за закупуването на лекотоварни автомобили за доставка на топъл обяд по домовете на хора в неравностойно положение.

Снимка © Община Габрово/ЗСУ

Двама фотографи от Габрово финалисти в конкурса на МРРБ!
26 декември 2022
Още 90 хил. лева за деца в ранна възраст и семействата им
28 декември 2022