Пет нови точки с контейнери за събиране на дрехи и обувки разширяват системата за разделно събиране на текстилни и кожени изделия. С новите съдове общият брой на специализираните контейнери на територията на Габрово става общо 17.

Новите точки, на които габровци могат да предават ненужен текстил и обувки са на следните локации:  ул. „Преслав“ №5 (контейнерна площадка), кв. „Лисец“ (в близост до магазина), кв. „Недевци“ (в близост до магазина), кв. Етъра (ул. „Ген. Дерожински“, до магазина) и в село Драгановци (контейнерна площадка в центъра на селото).

Списък с всички локации на контейнери за текстил и обувки – ТУК.

Справката за събраните количества текстилни и кожени изделия показва, че от началото на годината до момента са предадени над 156 000 кг дрехи и обувки, като са спазени всички изисквания за правилното им предаване. Събраните материали ще бъдат сортирани според вида на материята, след което ще бъдат рециклирани или оползотворени.

Системата от контейнери е изградена от Община Габрово в партньорство с фирма „Хедуей Интернешънъл“ ЕООД.

Напомняме, че контейнерите за дрехи са в син цвят, за да се отличават от останалите съдове за разделно събиране на отпадъци. На фронталната им част е поставен стикер с ясно упътване за начина, по който следва да се използват. Освен дрехи и обувки в контейнерите могат да бъдат поставени хавлиени кърпи, чанти, пердета и завеси. Важно изискване е всички ненужни текстилни или кожени предмети да бъдат предварително опаковани в затворена торба или плик.

Поставянето на ненужните дрехи и обувки става чрез барабанен механизъм, който ограничава достъпа до вътрешната част на съда, чийто обем достига 1,2 куб. м. С цел осигуряване на чисти материали, подходящи за рециклиране или повторна употреба, е забранено изхвърляне на друг битов отпадък в контейнерите.

Специализираните съдове осигуряват удобен и лесен начин жителите на Габрово да предадат своите ненужни дрехи и обувки и дават възможност на този вид материи да бъдат преработени или използвани по различен начин.

Създаване на екип за сътрудничество в областта на иновациите
21 декември 2022
ГАБРОВО ВЕЧЕ ИМА СВОЙ ЗВЕЗДЕН ОТБОР
21 декември 2022