Днес в Габрово стартира климатичното събитие КЛИМАТОН, което събра екипи от най-активните средни училища в нашия град. Задачата на отборите е да предложат идеи за решаването на някои от най-сериозните предизвикателства на климатичните промени.

КЛИМАТОНЪТ се организира от Клийнтех България в партньорство с Община Габрово, а домакин на събитието е Художествена галерия „Христо Цокев“.

Като формат събитието представлява еднодневен климатичен хакатон, който предоставя възможност на учениците да работят върху предизвикателства от реалния живот и да предложат иновативни решения.

Събитието беше открито от Таня Христова, кмет на община Габрово, която насочи вниманието на участниците към конкретни проблеми на околната среда. Учениците пък я изненадаха с ясни предложения и широко познаване на темата за климатичната неутралност.  Успех, вдъхновение и много добри решения за Габрово им пожела г-жа Христова, след което отборите насочиха вниманието си върху екипната работа и конкретните казуси.

Две са ключовите теми, по които работят учениците - Липсата на достатъчно информация за изменението на климата и Генерирането на големи количества отпадък в домакинствата поради никаква или много слаба възможност за закупуване на стоки без опаковки.

Амбициозни и знаещи, учениците от четирите отбора „Природни войни“ от ПТГ „Пенчо Семов“, „Гълфстрийм“ от СУ „Райчо Каролев“, „Зелена светлина“ от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и АЗУС (Априловци за устойчив свят) от Национална Априловска гимназия имат на разположение целия ден, за да превърнат своите идеи в конкретен проект.

В края на Климатона всеки екип ще презентира своята идея пред жури и ще може да спечели награда за своето училище, която да подпомогне решаването на климатичните промени. А наградата е умната къщичка за разделно събиране на отпадъци BinkyPal, разработена от габровската технологична фирма Senstate Technology.

Какви ще бъдат предложенията на екипите и кой ще спечели награда предстои да разберем в края на днешния петък, а до тогава творчеството, находчивостта и младежкият устрем продължават да обогатяват и развиват предложенията си.

Детско коледно градче ще очаква своите малки приятели от 12 декември
9 декември 2022
Община Габрово подкрепя инициативата „За качествено здраве на село“
9 декември 2022