Над 400 нови костюма вече са готови за габровското карнавално шествие. Още толкова трябва да бъдат изработени до датата на карнавала – 16 май. Реалната трудова дейност по подготовката на карнавалните картини започна преди около месец. Оттогава работят шивачките, художниците и конструкторите, които правят макетите.

Подготвените костюми са напълно нови и изработени специално за карнавал 2009, за разлика от миналите години, когато голяма част са били видоизменяни и преправяни. Три габровски фирми – МАК АД, Криейшънс и Дзалли са осигурили всеки метър плат, който ще видим по време на карнавала, а това според режисьора на габровския карнавал Слави Бонев се случва за пръв път.

За всяка отделна карнавална картина се шият по около 25 костюма, ако към тях се прибави и реквизита – шиенето е доста. Работят две шивачки, които на всеки два-три дена подготвят костюмите за една карнавална картина. Художниците са 10, сред които са тези на Драматичния и Кукления театър, допълнени от майстори на четката на свободна практика, достатъчно количество конструктори и двама заварчици за макетите. Има и доброволци, които облепят макетите с хартия преди тяхното оцветяване. Като типични габровци организаторите на карнавала спестяват от други материали, като използват такива от макетите от отминалите години – стари конструкции, рамки и други. Всичко влиза в употреба и нищо не се изхвърля.

В пълен ход са и дейностите по организацията. Проведени са срещи с директорите на габровските училища и детски градини, както и с фирмите, заявили желание за участие. Част от участниците имат собствена идея каква картина искат да направят. Например детска градина „Явор” е заявила своето желание да направи голям бостан на образованието. Други искат предложение за участие от режисьорите на карнавала. А точно това е тяхната работа през следващите дни - ще уточняват картини, ще раздават костюми, ще разпределят участниците и ще ги провокират за идеи.

Според Слави Бонев най-хубавото от всичко е когато някой внезапно се обади и заяви желание за участие. Такъв е примерът с една майка от Варна, която му звъннала по телефона и помолила детето й да участва в карнавала. А колкото повече такива самоинициирали се външни участници, толкова по-добре.

Режисьорите на габровския карнавал се надяват и на широкото участие на гражданите на Габрово и са готови да помогнат с идея на всеки, който има желание за участие в Карнавал 2009, а дотогава остана малко време... Зареждайте се с настроение и започвайте да майсторите карнавалните си костюми отсега... Ще ви очакваме на празника, на 16 май от 18 часа в централната част на Габрово.