В края на миналата седмица се състоя официалното подписване на Европейската харта за младежта и демокрацията - инициатива на Комисията за социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура /SEDEC/ към Европейския комитет на регионите и Европейския младежки форум - организация представляваща милиони млади хора от цяла Европа.

„Хартата е не само осезаем принос от нашата Комисия в Годината на младежта, тя е и продължение на конференцията за "Бъдещето на Европа" и нейните заключения относно ангажираността на гражданите и въвличането на младите хора в нашите европейски местни демокрации.“ – коментира Таня Христова, която е председател на SEDEC минути след приемането на Хартата. „Младите хора освен, че имат много възможности пред себе си, са изправени и пред много предизвикателства, затова всички ние трябва да създаваме конкретни политики, които да са в тяхна подкрепа“ – подчерта още Таня Христова и благодари на ръководството на Комитета на регионите, защото по този начин документът създаден за младите се  изпълва с живот и енергия.

Европейска харта за младежта и демокрацията предлага конкретни препоръки, свързани с демократичното участие на младите хора в социалния, политическия и гражданския живот на три управленски равнища - местно/регионалното, национално и европейско. Тя е насочена към изграждането и консолидирането на съобразено с нуждите на младите хора демократично пространство, с което да се гарантира постоянно представителство на младите хора в ЕС. Хартата прилага основан на участието подход, който включва млади хора чрез многобройни младежки организации, включително младежки клонове на национални и европейски партии, както и общността на млади политици на изборна длъжност. Предложените препоръки, представени от горепосочените представители на младежта, служат като насоки за обсъждане, както и като примери, които да бъдат следвани.

Темите на Хартата са разделени основно в четири области: образование, сътрудничество, информация; овластяване на младите хора, лидерство и демократично участие; роля на новите технологии и цифровизацията; интегриране на въпросите, свързани с младежта, в политиките и политическото представителство. Документът съдържа конкретни препоръки по отношение на всяка от четирите обхванати области, които са разделени на Местно и регионално равнище; Равнище на държавата членка и Равнище ЕС.

С текста на Европейска харта за младежта и демокрацията може да се запознаете тук.

 

Габрово с награда за принос в туризма
3 декември 2022
ОИЦ – Габрово информира за програмите от Програмен период 2021-2027 година
5 декември 2022