Ученици, учители и родители ще се впуснат в училищната надпревара „Дай РЕТ“ - кампания, която се организира от „Еко Партнърс България“ АД и се реализира с партньорството на Община Габрово.

От днес 11 учебни заведения в Габрово приеха предизвикателството в продължение на един месец (от 15 ноември до 15 декември) да обърнат специално внимание на отпадъците, тяхното рециклиране и възможността да живеем в по-чиста околна среда.

Инициативата „Дай PET: Училищна надпревара“ е посветена на Европейската седмица за намаляване на отпадъци и обръща специално внимание на един от най-разпространените видове отпадъци - пластмасовите бутилки от напитки с обем до 3 литра. Те са един от пластмасовите продукти, включени в новата Наредба за намаляване на въздействието им, която изисква разделно събиране само на пластмасови опаковки от напитки.

Образователни материали и споделени еко уроци ще допълнят кампанията „Дай PET: Училищна надпревара“, за да разяснят смисъла и ползите от разделното събиране на този тип отпадък, както и на останалите отпадъци от опаковки.

Разбира се, не липсва и състезателния елемент в кампанията. Училищата, които предадат най-много разделно събрани пластмасови бутилки от напитки до 3 л., ще спечелят големи награди, които учениците сами ще изберат с анонимно онлайн гласуване.

А тук може да се запознаете с Правилата на „Дай РЕТ: Училищна надпревара“.

Пожелаваме успех на участниците в надпреварата!

 

Името на кампанията „Дай РЕТ“ е игра на думи, която обвързва поздрава за успех „Дай пет“ с призива „Предай РЕТ (PolyEthyleneTerephthalate)“. PET или поиетилентерефталат е най-широко разпространеният термопластичен полимер, от който най-често са направени пластмасовите бутилки за напитки.

Пластмасовите бутилки от напитки са един от най-масово разпространените отпадъци, замърсяващи природата! А материалите, от които са направени, са ценна суровина, която, когато се рециклира, може да се превърне в безброй и най-различни полезни предмети за ежедневието!

СРЕЩА ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА ВОДОРОДНИ РЕШЕНИЯ В РАЗЛИЧНИ СФЕРИ - ДНЕС ОТ 17 :00 Ч
15 ноември 2022
Традиционна словенска закуска в ОУ „Неофит Рилски“
16 ноември 2022