Екологичната книга "Дара и първият полет" ще има две премиери в Габрово тази седмица, които са организирани от Музея на хумора и сатирата.

Първата е днес, 2 ноември, пред ученици от Национална Априловска гимназия в Актовата зала на училището, а втората на 4 ноември от 16:30 за по-малките в залата с изложбата "Град Градина" в Музея на хумора и сатирата.

"Дара и първият полет" е авторски дебют на визуалния артист Адриана Герасимова.

Това е на пръв поглед екологична книга за на пръв поглед деца. Тя е колкото вълшебен полет, толкова и аварийно приземяване в реалността. Засяга теми като свръхконсуматорство, замърсяване, климатични промени, но реално касае откъсването на човека от Творението, обезстойностяването на живота и естествените процеси. Това е книга за нас като градивна част от Цялото, а не като доминантен вид.

Работата по „Дара и първият полет“ отнема 4 години, а полетът на Дара стартира от една виртуална среща на авторката с реална и агонизираща полярна мечка.

През 2021 година корицата на книгата е отличена от Ясен Гюзелев с първа награда за илюстрация в конкурса на Hahnemühle FineArt Contest.

Печатът на книгата е изцяло финансиран чрез споделена кампания, също като отговорността ни по темата. 21% от приходите от книгата и всеки друг продукт около нея ще бъдат дарявани за екологични каузи.

Книгата е част от по-мащабен проект за деца и юноши - KIDS4FUTUREARTH, който тепърва предстои да се разгърне. Към момента предлага лимитирана серия от:

* стоманени канчета с подбрани илюстрации от „Дара и първият полет“;

* многократни текстилни торби от рециклиран полиестер и органичен памук със ситопечат;

* постери и принтове с избрани илюстрации от пилотното издание;

* работи се и по серия пъзели за малки и големи.

Предстоят изненади, опознавателни събития и лекции, както и практически занятия като работилници за деца и родители по темата.

Първата работилница за деца по темата за замърсяването „5 минутна консумация, вечен живот на бунището. Как да предотвратим това?“ ще се състои при нас в Музея на хумора и сатирата.

Адриана ще разписва и едни от последните български копия на книгата. Там ще бъде и самата Дара. Очакваме ви, малки и пораснали деца!

„Дара и първият полет“ в двете й езикови версии, както и еко мърчандайзът към KIDS4FUTUREARTH може да откриете в Музей на Хумора и сатирата

Ангел Илиев и Теодор Кабакчиев - отличени със званието Почетен гражданин на Габрово, ПМГ "Акад.Иван Гюзелев" - с Почетен знак на града
2 ноември 2022
Допълнителни курсове по автобусна линия №5 за Архангелова задушница в Габрово
2 ноември 2022