В Деня на народните будители Общински съвет – Габрово връчи своите почетни отличия на хората, които с мечтите и делата си движат света напред, увличат, възпитават и  вдъхновяват. Това е благодарност към онези, които влагат труд, воля, усърдие и сърце в амбицията да бъдат първи, да постигат успехи и да одухотворяват Габрово по един специален начин.

Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ получи Почетен знак за принос в развитието на община Габрово и по повод 50 – годишнината от създаването и.  

На 2 юни 1972 г. със заповед на Министъра на образованието се открива ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Учебните занятия започват на 15.09.1972 г., а училищният праг преминават 289 ученика. От тогава до сега изминават 50 години, в които училището неизменно е обучавало и мотивирало ученици, които със своите постижения са поставяли Габрово на призовите места в престижни национални и международни състезания и конкурси. През годините ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва активно в множество различни проекти и програми, с което развива познавателните интереси, заложбите и компетентностите на учениците. Училището открива и стимулира даровитите ученици, за да разгърнат своя потенциал. Много от тях днес са част от значими международни научни и стопански общности. Гимназията е средище на новаторски идеи и активна дейност. Тя е място, където работят високи професионалисти, които отдават енергия и усилия на децата на Габрово и където ученето, образованието и науката са ценностите, които се съхраняват, развиват и предават.

Със званието Почетен гражданин на Габрово Общински съвет – Габрово удостои Ангел Илиев - за неговата изследователска народополезна дейност и във връзка с 95-ата му годишнина.

Ангел Илиев е личност със завидна и широко известна просветителска, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикуваните от него статии, изследвания и книги надхвърля 100 страници.

Ангел Илиев има забележителен житейски път, чието начало започва преди 95 години в село Мечка, област Плевенска. Работи в продължение на 37 години в системата на училищното образование като учител, директор на училище, околийски и окръжен училищен инспектор и секретар на Окръжния съвет за народна просвета. За цялостната му педагогическа дейност е награден със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“, Орден „Кирил и Методий“ I степен и със званието “Заслужил деятел на българското образование“. След оттеглянето си от активна педагогическа дейност, Илиев повече от 25 години системно провежда краеведски изследвания. Издава 20 книги като резултат от своята изследователска дейност. По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“. И към днешна дата  Ангел Илиев продължава своята народополезна историко - изследователска дейност довършвайки книгата си за известния габровски просветен деец, политик, историк, богослов и министър на народното просвещение Райчо Каролев.

За високите му постижения в мотоциклетния спорт Общински съвет – Габрово удостои с отличието Почетен гражданин на Габрово  Теодор Кабакчиев.

Теодор Кабакчиев е мотоциклетист, носител на световна титла по ендуро в зала. Младият габровец доказа, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на много труд, воля, постоянство, и преди всичко на любов към спорта!

Теодор Кабакчиев започва състезателната си кариера, когато е само на 12 години. Следват непрекъснати участия в различни състезателни формати на национално и международно ниво. Кабакчиев е многократен национален и балкански шампион по хард ендуро, има първи места и призови класирания в редица международни надпревари. Теодор Кабакчиев е първият български състезател спечелил световно първенство, администрирано от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). През 2020 г. той донесе историческа титла на България в клас „Джуниър“ за пилоти до 23 години от шампионата на планетата по Супер Ендуро в зала. Габровският талант триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Теодор Кабакчиев е и първият български мотоциклетист, участник в Световния шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм.

Габровският състезател е неизменна част от десетката на най-добрите хард ендуро пилоти на планетата. Тео, както го наричат в родното Габрово, е трикратен носител на отличието Спортист на община Габрово. Освен спортните постижения той е и основател на първата в България академия за правилно каране на ендуро мотори.

 Снимки от церемонията може да видите тук

 

 

 

 

 

 

"Да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават"
1 ноември 2022
Представяне на екологичната книга "Дара и първият полет"
2 ноември 2022