Община Габрово организира за седми път Лагер за иновации, който тази година е част от инициативата на Европейската комисия „Науката среща регионите“ #EUsci4Regio.

Тази година Лагерът за иновации ще премине под мотото Устойчиви градове /Gabrovo Innovation Camp 2022 Resilient Cities/. Той се провежда по методология на Комитета на регионите на ЕС като инструмент за предприемаческия откривателски процес и социални иновации. Форматът му привлича вдъхновяващи участници от различни заинтересовани страни, които активно обсъждат, работят заедно и накрая представят идеи за конкретни проекти, повечето от които имат своето развитие и реализация.

Gabrovo Innovation Camp 22 вече привлече интереса на повече от 100 ангажирани в процеса участници – представители на академичната общност, публичните власти, индустрията и неправителствения сектор. Инициативата, която ще се проведе в Музей Дом на Хумора и сатирата, адресира четири предизвикателства, пред които е изправен и самият ЕС: Новият Европейски Баухаус като инструмент за редизайн на градовете; Мисия климатично неутрални и умни градове; Младежкото предприемачество в дигиталната ера; Между/регионални партньорства за силно предприемачество.

С участието на представители на Европейския комитет на регионите и Генералната дирекция за изследвания и иновации на Европейската комисия, лагерът ще бъде комбиниран в началото със семинар на тема "Разработване на системни иновации за устойчивост на градовете в контекста на Платформата за обмен на знания".

Предходните издания на Иновационния лагер на Габрово получиха широк международен отзвук и изключително висока оценка и беше споделен като успешна практика на множество международни форуми. Събитието бе високо оценено от Министерството на икономиката и представи България по време на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството през 2018 г. в категорията „Насърчаване на предприемаческия дух“.

Gabrovo Innovation Camp стартира през 2016 г. по идея на тогавашния президент на Република България г-н Росен Плевнелиев и председателя на Комитета на регионите в ЕС г-н Марку Маркула. Предишните издания бяха посветени на теми като Иновации в образованието, Индустрия 4.0, Младежко предприемачество, Социални иновации, Акселераторска програма за зелени стартиращи бизнеси и Хакатон за мобилни приложения.

 

 

На вниманието на земеделските стопани от община Габрово
14 октомври 2022
Таня Христова: Габрово е място за реализиране на устойчиви решения
19 октомври 2022