Калиграфия върху пергамент ще покаже в самостоятелна изложба в Габрово калиграфът и художник Маргарита Иванова. Творбите ѝ ще бъдат експонирани в Художествена галерия „Христо Цокев“ на 19 август 2022 г. от 16:30 часа.

По време на откриването ще се състои демонстрация на калиграфско изписване на текстове със старобългарско уставно писмо – книжовно-художественото ни наследство от предците, везано писмо и скоропис.

Целта, която си поставя със своето творчество Маргарита Иванова, е да разкрие красотата на българските букви, както и да подчертае тяхната значимост за развитието на българския народ в културно и историческо отношение.

Изложбата е заключително събитие по проекта „Книжно лято – букви, думи и знаци“, за който Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ спечели финансиране по програма „Култура 2022“ на Община Габрово. 

Идеята е повече деца и младежи да се запознаят с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития – ателиета, игри, литературни четения и демонстрации, представящи развитието на българската писмена култура.

Фотоконкурс търси най-добрите снимки, запечатали връзката човек – природа
15 август 2022
Първият автомат в България за газирана и филтрирана вода от ново поколение е монтиран в Габрово
16 август 2022