Община Габрово възложи изследване на липата в зеления остров на ул. „Скобелевска“, допълнено от обследване със специализирана апаратура (импулсен томограф и резистограф) от сертифицирана фирма, което установи:

  • липса на жизненост на дървото;
  • 100 % обезлистеност на короната;
  • слаб миналогодишен прираст – само в долната част на короната;
  • млади клонки без тазгодишни пъпки;
  • отделяне на кора при голяма част от клоните и наличие на дървесиноразрушаващи гъби, развиващи се на мъртва дъвесина;
  • следи от отчупени клони;
  • в горните и периферни части на короната стабилността на клоните е компрометирана, поради силно редуцирана еластичност.

Обследването извърши ландшафтният архитект, докторант към БАН, член на Асоциацията на арбористите в България и ЕTW - европейски работник по дърветата Максим Янев.

Според него дървото живее последните си години и възможните решения за него са премахване или драстично редуциране.

Той е категоричен, че  дървото е в отмираща фаза и съществува много малък шанс - около 10-15% да поникнат млади клонки. Максим Янев определи редукцията като абсолютно необходима, защото тежките и сухи клони са много опасни за хора и автомобили.

Община Габрово вече предприе незабавни действия за силно редуциране на короната, като са премахнати основните разклонения до нивото на здрава дървесина, с цел обезопасяване.

Впоследствие тези действията ще бъдат допълнени от ограничаване на достъпа до зелената ивица и разрохкване на почвата, с цел да се даде възможност за достъп на въздух, влага и хранителни вещества в зоната на кореновата система, което евентуално би довело до развитие на млади клонки.

Забавление и танци под ритъма на музиката на група "Акага"
29 юли 2022
Златни медали и почетен плакет за Общинското дружество на инвалидите
29 юли 2022