С емоции, споделени знания, творчески устрем, спортни прояви, екологични практики и арт инициативи приключи 7-мото издание на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ.

В трите фестивални дни – 22, 23 и 24 юли, най – голямата старопланинска поляна  се превърна в дом на зелените идеи и грижа за природата. Фестивалът срещна зеленото мислене и успешните екологични модели, представени в 10 зони чрез еко практики, интерактивни дейности, здравословни продукти, арт инициативи, зелени предизвикателства и всичко това допълнено с музика, вкусна храна и простора на Балкана.

Пространство ПОЗНАНИЕ постави темата за климатичните промени и адаптацията към тях в 14 лекции, водени от хора с висока компетентност и усет към природата. Шатрите в тази зона се оказаха тесни за повече от 800 души, които посетиха лекциите, но пък това не попречи да поседнем на земята, да слушаме и да дискутираме. Тук говорихме за пчелите, почвите, огъня, водата, въздуха и земята. Споделихме опит и знания за енергийната ефективност, научихме повече за ашладисването, зелените градове и животинските видове.

Хвърчило, бижу, восъчен парфюм, репелент от етерични масла, аксесоар, кутийка и сувенир – само малка част от ръчно изработените от посетителите на фестивала изделия. Творчеството бе фокусирано в две големи работилници, а майстори и занаятчии предлага повече от своите умения и творби в АРТ зоната, която тази година бе разпределена в 28 шатри.

Още толкова бяха и шатрите на ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР ОТ БГ, където производителите с малки ферми и градини, предлагаха продукти с неподправен вкус и качество.

За първи път тази година фестивалът предложи Младежка зона с много динамика. В специалното пространство на младите хора беше едновременно и забавно, и лежерно, и творческо, и международно, и пълно с предизвикателства!

Погледът към себе си и познанието за нашето вътрешно АЗ дойде в различните практики в ИН/ЯН центъра чрез гонг медитация, йога на смеха, класическа йога, паневритмия, древни практики от Хималаите.

УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2022 имаше и своя първи футболен турнир. 6 отбора се включиха в надпреварата и приеха предизвикателството да измислят свое еко послание. А за следващото издание на фестивала дадоха обещание да участват с още идеи, за да превърнат този футболен турнир в истинска еко спортна традиция.

Спортът продължи и в уникалното гид-приключение Roadgames, в което се състезаваха над 50 отбора, следвайки виртуалната карта, но откривайки реални обекти на Узана. „Надмина очакванията ни“, „Усещане за приключение“, „Игра за раздвижване на тялото и мозъка“, „Модерни технологии и класическа разходка в едно“ – това са само част от мненията за Roadgames, а желанието на участниците е отново да имат възможността да се впуснат в динамиката на приключението и загадките.

Изпълнени с много чист въздух, знания и уникални гледки бяха и двата прехода, организирани в съботния ден и включили над 60 участници.

И това не беше всичко! Музиката бе в две концертни вечери с участието на изключителните музиканти от групите Тригайда, COOL DEN, Ritmos Negros, БУЛГАРА и Sevi.

Неделният ден започнахме с метода Актив Ситинг и възможността да подобрим психическото и физическото си здраве чрез кинезиология.

Домашните любимци също откриха свое занимание – Училището за кучета, което събра десетки четириноги приятели и техните стопани, за да вземат урок по възпитание, отношение, доверие и обич. А стане ли дума за обич, то най-голямата бе отправена към петте очарователни кучета на шатрата „Осинови си приятел“, организирана от Приюта за безстопанствени животни в Габрово.

Но любимците не бяха само кучета. На фестивала срещнахме птиците Владко, Харис, Ромео и Чара, част от пациентите на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Научихме повече и за мечешките истории, разказани и с много грижа и усет за мечата природа.

А най-щастливи от всички бяха децата, които имаха десетки възможности за екологични игри и нови знания в Детския център. Най-малките узанци не пропуснаха възможността да играят и учат, да опознават вселената, да рисуват, творят, да се забавляват и да споделят.

С голямото узанско хоро, поведено от танцьорите на ДФА „Габровче“, приключи УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2022, но финалът постави и ново начало – очакването на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ 2023, отново през юли и пак на Узана.

Екологичният фестивал УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ се организира от Община Габрово и е част от „зелените“ инициативи, посветени на опазването на природата. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП (https://scdp.bg/welcome) и Център за енергийна ефективност ЕнЕфект(http://www.eneffect.bg/).

Галерия

 

 

 

Временно ограничение на паркирането в междублоковото пространство на ул. „Юрий Венелин“ №8-10
27 юли 2022
Община Габрово подкрепи развитието на бизнес идея, част от обучението на Академията за стартиращи предприемачи
28 юли 2022