С нов цветен облик се сдоби кооперацията на ул. „Николай Палаузов“ № 13 в квартал „Шести участък“. Старите ролетни метални щори на сградата се превърнаха в платно за художествено рисуване.

Автор на композицията е Мирослав Живков (Джингиби) от местното дизайнерско студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier). В проекта му са вплетени елементи от старинната архитектура на „Шести участък“ и свежи природни нюанси.

Изпълнението носи характерната за стила на художника абстрактност и въздейства чрез колорита и формите си. „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“, споделя Джингиби за творбата си.

Артистичната намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал. Тя се финансира чрез международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (СИНЕМА) по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Таня Христова насърчи младежите да участват активно в живота на Габрово
18 юли 2022
Музиката на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ
18 юли 2022